23. februar 2024 13:46

Završeno saslušanje članova porodica ubijenih u OŠ "Vladislav Ribnikar"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Završeno saslušanje članova porodica ubijenih u OŠ "Vladislav Ribnikar"

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - U Višem sudu u Beogradu danas je završeno saslušanje članova porodica ubijenih u nastavku suđenja u parničnom postupku protiv porodice Kecmanović, odnosno majke, oca i dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet vršnjaka i čuvara te škole, dok je ranio još šest osoba.

Danas je najpre svedočila Milanka Negić, majka jedne od ubijenih devojčica, a potom braća i sestre ubijenih u školi, međutim taj deo suđenja je bio zatvoren za javnost.

Suđenje se nastavlja u aprilu kada će po prvi put svedočiti tuženi Kecmanovići, kao i direktorka te škole i razredna VII 2, odeljenja u kojem se dogodio masakr.

Ovo suđenje počelo je u oktobru, a do sada su saslušani članovi porodice Božović, Čikić, Martinović, Aćimović, Vlahovići, Kobiljski, Anđelković, Asović i Negić.

Tužbu je podnelo ukupno 27 tužilaca, odnosno članova porodice žrtava masakra, a tuženi su maloletnik i njegovi majka i otac.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbija

Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Ovom tužbom je zatražena i novčana renta odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi - i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Pred ovim sudom vodi se i krivični postupak protiv oca i majke dečaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je kako se sumnja K.K. učio da puca, dok je maloletnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina. Sud je u ovom slučaju prihvatio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i zatvorio suđenje za javnost.

Takođe, vodi se i parnični postupak koji su protiv Kecmanovića, škole u kojoj se desio masakr i države Srbije i tu tužbu su podneli članovi porodice Dukić čija je ćerka tog tada ubijena.

Tužbu protiv Kecmanovića nedavno je podnela i nastavnica koja je teško tada ranjena.