7. mart 2024 11:42

Poverenik: Inspekcijski nadzor zbog spiska iz "Ribnikara" još je u toku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poverenik: Inspekcijski nadzor zbog spiska iz "Ribnikara" još je u toku

Foto: TANJUG/J. Savić, arhiva

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da je inspekcijski nadzor u slučaju načelnika Policijske uprave Beograd, koji je na konferenciji za štampu prikazao spisak potencijalnih žrtava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", još u toku i nije okončan.

"Inspekcijski nadzor u konkretnom slučaju je još uvek u toku i nije okončan", ističe se u saopštenju povodom medijskih tvrdnji da je Poverenik inspekcijskim nadzorom u Ministarstvu unutrašnjih poslova utvrdio da načelnik Gradske uprave MUP nije prekršio Ustav i zakon, već da su to učinili pojedini mediji.

Kako se precizira u saopštenju, u Zapisniku o terenskom inspekcijskom nadzoru obavljenom u MUP-u u junu 2023. godine konstatovano je tada nadzorom utvrđeno stanje, ali kako su ovlašćena lica Poverenika došla do saznanja da je pokrenut postupak unutrašnje kontrole MUP-a povodom tog događaja, odlučeno je da se nadzor nastavi do pribavljanja rezultata te kontrole.

"Po obavljenom navedenom terenskom inspekcijskom nadzoru Poverenik se u više navrata pisanim putem obraćao MUP-u sa zahtevom da ga Ministarstvo obavesti da li je postupak unutrašnje kontrole završen i, ukoliko jeste, da se izveštaj o tom postupku dostavi Povereniku, što do dana objavljivanja ovog saopštenja nije učinjeno", ističe Poverenik.

Kako se dodaje, to znači "da su se u pojedinim medijima objavile informacije iz nadzora koji još uvek traje i iz zapisnika o nadzoru koji nije u konačnom obliku".

"Kako Poverenik u ovom trenutku ne raspolaže činjenicama utvrđenim u postupku unutrašnje kontrole MUP-a, apeluje na sve, a posebno predstavnike sredstava javnog informisanja, da ne objavljuju podatke iz zapisnika čiju konačnu verziju Poverenik još nije sačinio i iz kog razloga je nije ni objavio", naglašava se u saopštenju.

Kako se ukazuje, objavljivanje delova nedovršenog zapisnika u vezi sa nezavršenim nadzorom koji je u toku samo može dovesti do stvaranja zablude i pogrešnih zaključaka u javnosti.

"Kada bude okončan postupak nadzora i sačinjen konačan tekst zapisnika, Poverenik će o svemu blagovremeno obavestiti javnost", piše u saopštenju.

Ovom prilikom Poverenik podseća zainteresovanu javnost na svoj apel upućen medijima i nadležnim organima u maju 2023. godine da poštuju pravo na privatnost i pravo na zaštitu podatka o ličnosti svih lica koja su pogođena tragičnim događajem u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", i da preduzmu sve raspoložive mere kako se ovakve tragedije nikada više ne bi ponovile.