8. mart 2024 13:30

ABS uručila plakete damama za doprinos unapređenju saobraćaja

Izvor: TANJUG

podeli vest

ABS uručila plakete damama za doprinos unapređenju saobraćaja

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Agencija za bezbednost saobraćaja povodom Međunarodnog dana žena uručila je danas u Palati Srbija plakete damama koje su u prethodnom periodu dale poseban doprinos unapređenju saobraćaja.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović, čestitajući svim damama 8. mart, kaže da je danas uručeno 14 plaketa predstavnicama institucija, ministarstava, medija, udruženja, akademske zajednice, zdravstvenih ustanova.

Jedan od dobitnika jeste i Tanjug.

Stamatović ističe da je neophodna sinergija svih institucija u unapređenju bezbednosti saobraćaja, jer je, kako kaže, saobraćaj pitanje koje se tiče svakog pojedinca imajući u vidu da je svako učesnik u saobraćaju bez obzira na to da li je pešak ili vozač.

Stamatović je posebno istakao važnost dama u saobraćaju koje jesu opreznije, značajno više koriste sigurnosni pojas od muškaraca, bezbednije se ponašaju i utvrđeno je prilikom kontrola da je prisustvo alkohola u organizmu manje prisutno kod žena odnosu na muškarce.

Ukazao je i na podatak da je svaki četvrti vozač u Srbiji koji je povređen - dama.

Stamatović je podsetio na Nacionalnu strategiju bezbednosti saobraćaja, što je krovni dokumet kojim su definisane aktivnosti i programi koji treba da se realizuju za period do 2030. godine.

Jedan od glavnih ciljeva jeste da nijedno dete ne izgubi život u saobraćajnim nezgodama i da se prepolovi broj smrtno stradalih u odnosu na 2019. godinu.

"Smatram da to možemo, a možemo jedino zajedničkim radom, sinergijom između institucija ali i uključivanjem svih pojedinaca. Jedino na taj način možemo dostići ove ciljeve i zajedno smo svi na putu sa vizijom nula poginulih u saobraćaju", rekao je Stamatović za Tanjug.

Kako kaže, vizija je da Srbija bude među deset najbezbednijih zemalja što se tiče saobraćaja u Evropi.