14. mart 2024 17:55

Žene lideri: Žene mogu da menjaju svet, važno je da ih podržimo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žene lideri: Žene mogu da menjaju svet, važno je da ih podržimo

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Na panelu "Mediji i kultura" u okviru konferencije "Women CEO Summit" koji je danas održan u Beogradu istaknuto je da žene mogu da menjaju svet i da je važno da budu na rukovodećim mestima.

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski rekla je da je za nju važan timski rad i da kroz svoj rad u Galeriji utiče da se promeni odnos prema ženama kroz različite programe i izložbe.

"Biti žena je privilegija. Žene bolje komuniciraju od muškaraca i meni je opravdano da na čelu muzeja bude žena, jer se prema muzeju odnosi kao prema kući, a prema zaposlenima kao porodici", naglasila je Bugarski.

Kako je istakla, kultura je polje koje može da doprinese transformaciji društva i moguće je biti mlada direktorka koja se kreće u muškom svetu.

"Moguće je da se ima i porodica i karijera. Jedno ne isključuje drugo, svi mi imamo svoje izbore. Svako ima svoje pravo na izbor, ali je važno da zna put kojim želi da ide", poručila je ona.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković rekla da je Muzej grada Beograda, koji vodi, najveća ustanova kulture u Srbiji, sa više od 20 objekata i 48 poklonjenih legata od najznačajnijih umetnika, a da novi otvoreni Salon Muzeja grada Beograda, koji je za nekoliko meseci posetilo više hiljada ljudi, smatra svojim ličnim projektom.

Direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini Ivana Bašičević Antić rekla je da je za nju upravljanje ovom ustanovom bilo jedno neobično iskustvo.

Kako je istakla, većina umetnika pravila je velike korake, među kojima su i njen stric i deda, ali kako je naglasila, niko od njih nije gledao na ženu kao drugačiju, već se gledao rezultat.

Naglasila je da će ove godine Muzej posvetiti više pažnje ženama umetnicama, a da će buduće generacije žena koje budu na rukovodećim mestima znati da se bore za sebe i budu jednako vredne u oblastima kao što su IT ili finansije, kojima dominiraju muškarci.

Glavna urednica magazina "Lepota i zdravlje " Lidija Ćulibrk rekla je da bi se napravio neki veliki brend u svetu, potrebno je da kao rukovodeći, imaš velike zahtevi i da tražiš perfekcionizam, i da to i ona traži od svojih saradnika.

"U kreiranju sadržaja dajem prednost i glas ženama u magazinu. Kada mi pošalju mejl da postoji neka žena koja se bavi nekim zanatom, ili ima svoj biznis, želim da to ispratim", rekla je Ćulibrk.

Naglasila je da, iako su žene na rukovodećim pozicijama, mi i dalje živimo u patrijarhalnom društvu i da je neophodno da se to menja.

Duška Jovanić iz "Dipolomacy and Commerce" rekla je da je imala različite situacije i reagovanja na to što je bila na važnim pozicijama u muškom svetu, kao što je urednička pozicija u "Plejboju" i dodala da njeni uspesi tek dolaze.

Istakla je da je uspela svojim predstavama i performasima koje je organizovala širom Srbije da privuče pažnju i velikih političkih magazina, što pokazuje da žene mogu i te kako da rade odlično.

Moderatorka ove konferencije bila je glavna i odgovorna urednica Naxi radija Maja Rakovic koja se podsetila kako, kada je prelazila u privatan sektor, nije imala punu podršku.

"Imala sam svoj san. Ostvarila sam ga. Ja sam 30 godina na mestu gde sam sad", naglasila je ona.

Rakovic je rekla da je u Srbiji manje od pet žena vlasnica radio stanica, ali i naglasila da žene i te kako mogu da menjaju svet.