22. mart 2024 15:38

Ministar Gašić na Sajmu automobila prisustvovao promociji novog simulatora prevrtanja vozila

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Gašić na Sajmu automobila prisustvovao promociji novog simulatora prevrtanja vozila

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić danas je, na 56. Sajmu automobila u Beogradu, obišao zajednički štand Agencija za bezbednost saobraćaja i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije - Uprave saobraćajne policije, na kome je promovisan novi unapređeni simulator prevrtanja vozila, i naglasio da je veoma važno raditi na unapređenju bezbednosti u saobraćaju kako bi se smanjio broj nesreća.

"Akcija koju vodimo, a to je nula poginulih u saobraćaju, je nešto na čemu ćemo svi da istrajemo u narednom periodu, jer svaki izgubljeni život je za nas veliki gubitak", rekao je Gašić u obraćanju medijima.

On je dodao da je u Srbiji sve više novih vozila i novih puteva, da to unapređuje bezbednost, ali da je potrebno i dalje raditi na edukaciji i prevenciji posebno kada je u pitanju korišćenje mobilnih telefona u saobraćaju, konzumiranju alkohola i nekorišćenju sigurnosnog pojasa u vozilu.

"Ministarstvo unutrašnje poslova radi vrlo aktivno na opremanju pripadnika saobraćene policije. Nadam se iskreno da će sledeće godine svaki auto, svaki presretač u svom gepeku ima sve ono što mu je potrebno da bi uradio analizu, droga test, alkotest", rekao je Gašić.

Gašić je izrazio nadu i da će sa novim kamerama duž čitavog auto-puta biti postignuta veća efikasnost u sprečavanju brze vožnje, ali i korišćenja mobilnih telefona.

Prilikom obilaska štanda Gašić je prisustvovao i promociji novog unapređenog simulatora prevrtanja vozila koji je predstavila Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije - Upravom saobraćajne policije.

Simulator je specijalno opremljen GoPro kamerom, dok se na LCD ekranu direktno emituje video iz samog simulatora, kako bi gledaoci mogli da prate dešavanja unutra.

Simulator, inače, demonstrira prevrtanje automobila pri različitim ugaonima brzinama (ukupno tri brzine), pri čemu se vozilo, koje je sastavni deo simulatora i postavljeno je duž rotirajućeg vratila, okreće zajedno sa osovinom.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović objasnio je da simulator oponaša efekte upotrebe sigurnosnog pojasa u automobilu.

"To nam je izuzetno važno. Kroz naše istraživanja došli smo do podatka da se na prednjem sedištu u Srbiji sigurnosni pojas koristi 85 odsto građana, a na zadnjem sedištu svega 17 odsto. Uloga sigurnosnog pojasa jeste da spasi živote i umanji posledice saobraćajne nezgode. Sigurnosni pojas neće sprečiti nezgodu, ali u slučaju ako se dogodi saobraćajna nezgoda, pojas je tu da smanji posledice te saobraćajne nezgode", naglasio je Stamatović.

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Slaviša Lakićević rekao je da je tokom prošle godine zabeležen najmanji broj saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom do sada.

"Imali smo 53 poginulih manje u odnosu na 2022. godinu, što je jako značajno. Imamo i smanjenje broja saobraćenih nezgoda i smanjenje povređenih lica. Ono što je jako bitno je da skrenemo pažnju učesnicima u saobraćaju, da maksimalno poštuju saobraćene propise, da koriste sigurnosni pojas, jer smo samo u prethodnih sedam dana imali više od devet hiljada učesnika u saobraćaju koji nisu koristili sigurnosni pojas", rekao je Lakićević.