24. mart 2024 12:10

U Kosovskoj Mitrovici obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Kosovskoj Mitrovici obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

Foto: Shutterstock.com/Dragan Mujan, ilustracija

KOSOVSKA MITROVICA - Polaganjem venaca kod spomenika na Trgu braće Milić u Kosovskoj Mitrovici, danas je obeleženo 25 godina od početka NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju i odata pošta svim stradalim građanima.

Vence su položili članovi porodica i prijatelji stradalih, kao i predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić, prenosi TV Most.

Zaporožac je naveo da se danas obeležava težak trenutak u istoriji srpskog naroda, dodavši da je NATO agresija počela bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Pre tačno 25 godina, 19 najjačih zemalja, predvođenih NATO savezom, počelo je bombardovanje u tačno 19.45. U toj agresiji, izvršeno je preko 2.300 napada, bačeno je 22.000 tona eksploziva i 37.000 kasetnih bombi koje su ubijale i civile. NATO savez nije birao samo vojne ciljeve - uništeni su privreda i infrastruktura Srbije, ali, nažalost, i škole i bolnice i civilni objekti", rekao je Zaporožac.

On je dodao da je poginulo 1.100 vojnika i policajaca, kao i više od 2.500 civila, među kojima je bilo 89 dece.

"Mi smo ovde da kažemo da pamtimo, da ne zaboravljamo. Hrišćanski i srpski je da praštamo, ali našem narodu je jako teško da oprosti Milicu Rakić, Marka Simića i svu decu koja su nastradala u NATO agresiji, kao i braću Milić koja su takođe nastradala i koja su žrtva te agresije", poručio je Zaporožac.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovu i Metohiju Milena Parlić istakla je da se sve srpske sredine na KiM danas sećaju nevinih žrtava koje su stradale tokom NATO agresije.

"Na današnji dan pale su prve bombe na Srbiju - na stare, bolesne, na decu, na bolnice, nemoćne pacijente, na bebe u inkubatorima, na nevino i nedužno, i to u godinama kada se svet dičio demokratijom, kada se dičio doktrinama i nekakvim novim borbama za nekakva nova ljudska prava i slobode u celom svetu", rekla je Parlić.

Dodala je da je u takvom trenutku, u srcu Evrope, Srbija "osuđena na smrt" jer se borila za očuvanje "suvereniteta, integriteta i golorukog naroda".

"Ne zaboravimo da rat na Kosovu nije počeo 1999. godine, već 1997. i 1998. svakodnevnim terorističkim napadima, svakodnevnim otmicama i ubistvima nedužnih civila. Ne zaboravimo Klečku, improvizovane logore u Glođanima. Ne zaboravimo malu, desetogodišnju Jovanu koja je silovana i potom masakrirana", navela je Parlić.

Ona je naglasila da bombardovanje SRJ nije bio pokušaj sprečavanja humanitarne krize jer, kako je navela, humanitarna kriza nije ni postojala.

"Albanci na Kosovu i Metohiji su uživali veća prava, nego sami Srbi na KiM. Mi se zapravo sećamo 1997. i 1998. godine, pre ratnih sukoba. Sećamo se svih nevino stradalih žrtava", poručila je Parlić.

Dodala je da danas stoje ispred spomenika braći Milić, Srđanu i Bobanu koji su stradali od NATO bombi i Goranu, koji je od tuge za ubijenom braćom preminuo. Ona je, istovremeno, uputila saučešće porodicama žrtava terorističkog napada u Moskvi.

"Niko ne razume bolje od našeg naroda šta su to teroristički akti i kako je to kad izgubite najmilije i najrođenije. Zato odavde želim da uputim i iskreno saučešće rukovodstvu Ruske Federacije, patrijarhu moskovskom Kirilu i porodicama žrtava, u nadi da nikada više ne bude nevinih žrtava i sa željom da se konačno u svetu uspostavi mir", poručila je Parlić.

Vence su položili i poštu stradalima odali i predsednik Srpske liste Zlatan Elek, načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Vučina Janković i predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije Margareta Smiljanić.