24. mart 2024 22:15

Istoričar Predrag Marković: Nijedna suverena zemlja ne bi potpisala sporazum u Rambujeu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Istoričar Predrag Marković: Nijedna suverena zemlja ne bi potpisala sporazum u Rambujeu

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Istoričar Predrag Marković rekao je večeras da nijedna suverena zemlja ne bi potpisala sporazum u Rambujeu i ocenio da taj sporazum najviše liči na ultimatum koji je Austrougarska poslala Srbiji 1914. godine.

"Rambuje ima nekoliko stavki vrlo loših. Prvo, kretenje stranih trupa, znači faktičku okupaciju zemlje. Drugo, referendum za dve, tri godine. Šta to znači? Mi bi kapitulirali i ishod bi bio isti uz naš pristanak", rekao je Marković za Pink.

Dodao je da je Rambuje unapred napravljen tako da niko ne može da ga potpiše, jer bi to značilo da država priznaje okupaciju.

Istakao je kako su u ratu na prostoru Kosova i Metohije najviše stradali Srbi, što se vidi po podacima Nataše Kandić, u kojima se navodi da je veći procenat Srba stradao nego Alabanaca.

Naveo je da je bombardovanje SRJ američka pirova pobeda iz više razloga, a prvi je što je to probudilo Rusiju i nateralo njene zvaničnike da razmišljaju o tome šta se njima sprema.

"Drugo je što su začikali kineskog zmaja. Jedan od najglupljih poteza u istoriji gluposti američke obaveštajne službe je bombardovanje kineske ambasade. Svaki taksista u Beogradu je znao gde je kineska ambasada. A oni su hteli da bombarduje SDPR koji je u istoj ulici samo 30 do 50 metara dalje", rekao je Marković.

Dodao je i da je bombardovanje kineske ambasade direktno uticalo na napad 11. septembra, jer je CIA izgubila kredibilitet, pa je američki predsednik Džordž Buš zanemario njene izveštaje o pripremanju napada.

Američkoj obveštajnoj agenciji je godinama trebalo da povrati kredibilitet, dodaje Marković.

Kao treći razlog zašto je to pirova pobeda Amerikanaca, on navodi da su osokoljeni tim uspehom poverovali da mogu da lako uništavaju male zemlje.

"To su pokušali u ratu, koji se ispostavilo da je najduži i najskuplji američki rat. To je Iračko-Avganistanski rat, koji je otprilike trošio milijardu dolara dnevno. Zato je to pirova pobeda, jer umesto da bude jedna manifestacija američke svemoći i kažnjavanje 'zlih' Srba, on je zapravo na dugu stazu početak opadanja Amerike kao velike sile", zaključio je Marković.