27. mart 2024 13:06

Nadbiskup Ladislav Nemet: U Beogradu će od 24. do 27. juna biti održana zasedanja Veća evropskih biskupskih konferencija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nadbiskup Ladislav Nemet: U Beogradu će od 24. do 27. juna biti održana zasedanja Veća evropskih biskupskih konferencija

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - U Beogradu će povodom 100 godina postojanja beogradske nadbiskupije, od 24. do 27. juna biti održano godišnje plenarno zasedanje saveta biskupskih konferencija Evrope, najavio je danas beogradski nadbiskup Ladislav Nemet.

Nemet je na konferenciji za novinare u Beogradu naveo da će tim povodom biti organizovano nekoliko događaja tokom godine, a da će se prvi veći održati u junu i da će tokom tri dana okupiti veliki broj biskupa i kardinala.

Nemet je najavio da će centralna liturgijska proslava biti održana 24. i 25. septembra i da će je predvoditi državni sekretar Svete Stolice Pjetro Parolin.

Dodao je da je uputio poziv papi Franji da prisustvuje proslavi, ali da je dobio odgovor da zbog njegovog zdravstvenog stanja nemaju dugoročne planove i da se događaj organizuje kao da papa neće doći.

On je naveo da će zahvaljujući Pošti Srbije, a povodom 100 godina od beogradske nadbiskupije, do kraja godine biti izdata poštanska markica.

"Pošta Srbije je prihvatila to i sada radimo na izradi projekta kako će to izgledati. Ona će se pojaviti pred kraj godine", rekao je on.

Najavio je i da će istim povodom 20. septembra biti održan koncert sinfonijskog orkestra RTS.

Takođe, kako je najavio, 14. novembra biće održan studijski dan o istorijatu nadbiskupije na kome će prisustvovati istaknuti istoričari.

"Želimo da kod naših parohijana probudimo svest da se navršava 100 godina", naveo je on i dodao da će krajem septembra biti organizovano hodočašće u Rimu.

Na pitanje kakve odnose ima sa Srpskom pravoslavnom crkvom i sa vlašću, Nemet je rekao da je sada istorijski trenutak dobrih odnosa sa SPC i da je patrijarh Porfirije otvoren za razgovor.

Kada je u pitanju saradnja sa vlašću, on je naveo da se problemi koji nastanu rešavaju ad hok i da je to pozitivno, ali da bi voleo da se napravi sistemski plan saradnje za duži vremenski period.