27. mart 2024 14:30

Ministarstvo poziva manjine da decu u škole upišu na nastavu na maternjem jeziku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo poziva manjine da decu u škole upišu na nastavu na maternjem jeziku

Foto: Shutterstock.com/Ground Picture, ilustracija

BEOGRAD - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog pozvalo je danas pripadnike nacionalnih manjina da svoju decu upišu na nastavu na maternjem jeziku.

"Pripadnici nacionalnih manjina u našoj državi imaju pravo da decu upišu u razrede u kojima se nastava izvodi na njihovom maternjem jeziku", navodi Ministarstvo u saopštenju i ističe da koristi priliku da podstakne i ohrabri pripadnike nacionalnih manjina da tu mogućnost bez ikakvih zadrški u celosti i ostvare.

Radi ostvarivanja ovog prava, Republika Srbija je, osim na srpskom, obezbedila celokupno obrazovanje od predškolskog do srednjoškolskog obrazovanja na maternjem jeziku, i to na osam jezika nacionalnih manjina - albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku.

To pravo se ostvaruje u mestima u kojima živi značajan procenat pripadnika ovih zajednica, podseća Ministarstvo.

Za učenike koji ne pohađaju nastavu na maternjem jeziku omogućeno je pohađanje 16 izbornih predmeta, odnosno programa "Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture".

Izborni predmeti, odnosno programi, izvode se i na bunjevačkom, vlaškom, makedonskom, nemačkom, romskom, slovenačkom, ukrajinskom i češkom jeziku.

Celokupnu nastavu na manjinskim jezicima u osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji u tekućoj školskoj godini pohađa 45.683 učenika.

Pravo na obrazovanje na maternjem jeziku u Republici Srbiji garantovano je Ustavom, Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, a detaljnije razrađeno čitavim setom prosvetnih zakona.

To pravo počiva na uverenju da je obrazovanje na maternjem jeziku važan resurs za očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta pripadnika svake zajednice, vrednosti čijoj je doslednoj primeni posvećena Republika Srbija, ističe se u saopštenju ministarstva.