2. april 2024 09:53

Zoran Pašalić: Sistemski raditi na inkluziji osoba sa autizmom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Pašalić: Sistemski raditi na inkluziji osoba sa autizmom

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je, povodom 2. aprila, Svetskog dana podizanja svesti o autizmu, da je razumevanje problema sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa autizmom i njihovo neposredno okruženje nužan uslov na čijem je ispunjenju potrebno konstantno raditi kako bi autistične osobe mogle da osete da imaju podršku šire društvene zajednice.

"Autizam može da se desi svakoj porodici i za naše društvo nije novina, jer se kao složeni neurorazvojni poremećaj dijagnostikuje više od trideset godina. Međutim, svedoci smo da se i danas borimo protiv predrasuda i da solidarnosti u potrebnoj meri nema, zbog čega se osobe sa autizmom i dalje susreću sa neprihvatanjem okoline, još od najmlađeg uzrasta. Zato je veoma važno iskoristiti sve raspoložive mogućnosti i sistemski raditi na njihovoj inkluziji“, ukazao je Pašalić.

Prema rečima zaštitnika građana, za vidljive promene su potrebni pomaci i u normativnom sistemu, pre svega formiranje Nacionalnog registra osoba sa autizmom, jer je i dalje nepoznato koliko se građana Srbije bori sa ovim problemom.

Pašalić smatra da bi uspostavljanje tog mehanizma pomoglo da se razviju specifične usluge podrške za osobe sa autizmom u pravcu njihovog punog uključivanja u društvo.

"Potrebno je da sagledamo problem u celini i obezbedimo dovoljno obučenog i stručnog kadra, da radimo na razvijanju programa rane intervencije, personalizovanim uslugama podrške u obrazovnom sistemu i drugim servisima podrške deci i odraslima sa autizmom, kako bi im se u potpunosti omogućilo uživanje građanskih prava", naglasio je Pašalić.