2. april 2024 15:09

Veliki požar na Staroj planini pod kontrolom, gorelo na stotinu hektara šume i niskog rastinja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Veliki požar na Staroj planini pod kontrolom, gorelo na stotinu hektara šume i niskog rastinja

Foto: TANJUG/RADIO KLUB PIROT

PIROT - Veliki požar koji je sinoć u večernjim satima registrovan na Staroj planini, na veoma nepristupačnom mestu zvanom Dupni kamik, zahvaljujući reakciji pirotskih vatrogasaca ali i pripadnika Dobrovoljno vatrogasnog društva, lokalizovan je i pod kontrolom je, rečeno je Tanjugu u DVD Pirot.

U gašenju požara učestvovalo je dvadesetak vatrogasaca, kao i nekoliko pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Pirota, kao i specijalna vozila jer je reč o veoma nepristupačnom terenu.

Vatra je gorela na oko 100 hektara pod niskim rastinjem i borovom šumom, a zahvaljujući brzoj i efikasnoj reakciji vatrogasaca, sprečeno je širenje vatre, čemu je posebno pogodovao veoma jak vetar koji duva na Staroj planini celoga dana.

Na Staroj planini svake godine izbije veliki broj požara, a najveća vatrena stihija dogodila se 2007. godine, kada je vatra gorela na preko 2.000 hektara površine na veoma nepristupačnom terenu, pa se u gašenje požara uključio i ruski vatrogasni avion Iljušin, koji je ugasio ogromnu vatrenu stihiju na ovoj planini.