3. april 2024 15:46

Nataša Stanisavljević potpisala Pismo o razumevanju sa predstavnikom UNHCR-a u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nataša Stanisavljević potpisala Pismo o razumevanju sa predstavnikom UNHCR-a u Srbiji

Foto: DRAGAN KUJUNDŽIĆ

BEOGRAD - Komesarka za izbeglice i migracije Srbije Nataša Stanisavljević i predstavnik Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji Sufijan Ađali potpisali su danas u hotelu "Metropol" Pismo o razumevanju i jačanju saradnje i koordinacije u pogledu tražilaca azila, korisnika međunarodne zaštite i interno raseljenih lica.

Komesarijat za izbeglice i migracije sarađuje sa UNHCR-om od svog osnivanja kao organ koji u Srbiji neposredno sprovodi Konvenciju i Protokol o statusu izbeglica, saopšteno je iz Komesarijata.

Partnerstvo i kontinuirana saradnja na najbolji način odražavaju iskrenost i razumevanje koji su vodeći principi odnosa koji postoje između Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije i UNHCR-a.

"Današnji događaj je od velike važnosti za sve nas jer smo udružili snage kako bismo uspeli da ljudima koji čine najugroženije kategorije, poboljšamo uslove života. Naš zajednički cilj jeste pružanja podrške u pogledu obezbeđivanja uslova za prihvat tražioca azila i njihove rane inkluzije, integracije lica kojima je dodeljena međunarodna zaštita, kao i zagovaranja za rešenja za najugroženija interno raseljena lica, to su ljudi koji su bili primorani da napuste svoje zemlje i koji život iz početka počinju u Srbiji i zaslužuju podršku čitavog društva", rekla je komesarka.

Komesarijat za izbeglice i migracije je, prema njenim rečima, posvećen rešavanju problema, a pouzdan i odgovoran partner u svim procesima i pružanja pomoći navedenim kategorijama, jeste upravo UNHCR.

"Zato je pismo o razumevanju koje danas potpisujemo veoma važan za nastavak saradnje radi unapređenja sistema i pružanja adekvatnog odgovora na izazove sa kojima se suočavamo, u cilju unapređenja ljudskih prava, sa akcentom na zaštitu ranjivih kategorija, kao što su izbeglice i tražioci azila", rekla je Stanisavljević.

Kancelarija Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) je pouzdan partner Srbiji i pruža pomoć u rešavanju problema izbeglica iz bivših republika kao i pružanje podrške za jačanje postupka azila, pravičnog i efikasnog postupaka azila i obezbeđivanje pristupa teritoriji zemlje i postupka azila licima kojima je potrebna međunarodna zaštita.

Komesarka Stanisavljević je ovom prilikom zahvalila svima na predanom i posvećenom radu, na podršci koju pružaju Komesarijatu za izbeglice i migracije u svim segmentima u kojima sarađuju sa nadom da će se uspešno partnerstvo nastaviti i u budućnosti.