13. januar 2023 13:25

Milanko Šekler: Srbiji preti epidemija malih boginja ukoliko se ne poveća broj vakcinisanih

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milanko Šekler: Srbiji preti epidemija malih boginja ukoliko se ne poveća broj vakcinisanih

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Srbiji preti epidemija malih boginja ukoliko se ne poveća broj vakcinisane dece, upozorio je danas epidemiolog Milanko Šekler i istakao da je vakcina jedini način kako bi se sprečilo širenje bolesti.

On je naglasio da je MMR vakcina u Srbiji ispitana i potpuno bezbedna, te da je javnost dovedena u zabludu jer su na internetu dostupni različiti sadržaji u vezi sa ovom vakcinom.

 

"Svi se dana prave 'pmetni' i ne slušaju struku. Napravite anketu koliko je lekara vakcinisalo svoju decu, paćete videti i sve će vam biti jasno", rekao je Šekler za Tanjug.

I dalje vlada omikron soj-nevakcinisani i stari u riziku od težih oblika

Aktuelni soj korona virusa koji "vlada" u Srbiji je i dalje varijanta omikron soja, rekao je danas epidemiolog Milanko Šekler i naveo da su kao i do sada u najvećem riziku od zaraze i težih oblika infekcije nevakcinisani, stariji, kao i hronični bolesnici.

Omikron je u startu bio mnogo manje smrtonosan od delta soja koji je dominirao na početku pandemije, rekao je Šekler za Tanjug i istakao da je došlo do širenja omikrona na mnogo podsojeva.

 

Rekao je da nemir i paniku izazivaju "rogobatni" nazivi koji se daju novim vaijantama omikrona, ali da je reč o već poznatom obliku virusa na koga vakcina deluje. Ovaj sada aktuelni soj koji vlada je i dalje jedna od varijanti omikrona, koji je različito nazivan.