7. april 2024 14:51

Škodrić: Bazari zdravlja po Srbiji kako bi se podigla svest građana o prevenciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Škodrić: Bazari zdravlja po Srbiji kako bi se podigla svest građana o prevenciji

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

BEOGRAD, 7. aprila (Tanjug) - Širom Srbije od danas se organizuju "Bazari zdravlja", a akcija Otvorenih vrata održana je u Domu zdravlja Vračar, gde su na pet punktova različitih medicinskih grana, građani mogli da urade osnovne preglede i dobiju savete mladih lekara i studenata završne godine Medicinskog fakulteta.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić, je prilikom obilaska DZ Vračar poželela svim građanima i lekarima dobro zdravlje i dug život povodom Svetskog dana zdravlja koji se danas obeležava.

"Danas su bez zakazivanja i bez uputa građani mogli da dobiju savete za ishranu, savete o svom zdravlju i koje laboratorijske analize da urade. Organizovano je pet punktova: opšta medicina, endokrinologija i dijabetes, nutricionizam, zatim punkt za pedijatriju i to za najčešće stvari koje interesuju roditelje, kao i punkt za ginekologiju", istakla je Radojević Škodrić.

Upravo je, kako naglašava, za ginekologiju mnogo urađeno na prevenciji, na skrininzima i na pozivima građana.

Radojević Škodrić istakla je da od danas kreću "Bazari zdravlja" ne samo u Beogradu, nego u svim gradovima u Srbiji, i to, kako kaže, ne samo preventivni pregledi, već će fokus biti na prevenciji i na pružanju raznih saveta

"Cilj nam je da povećamo svest građana kada je u pitanju prevencija, koja je ključna za rano otkrivanje bolesti, a samim tim i za bolju prognozu. Mi smo sada u vremenima kada zaista imamo revoluciju u raznim inovacijama u medicini i kada je u pitanju dijagnostika, ali i terapija. Za veliki broj bolesti koje su do skoro bile neizlečive sada postoje terapije i zato je neophodno da građani shvate da je prevencija jedino rešenje za njihovo dobro zdravlje, da sve ono čega su se plašili do skoro je sada izlečivo", pojasnila je Radojević Škodrić.

Direktorka fonda napominje da nikada do sada nije bilo ovoliko inovativnih lekova, ali i savremene opreme koju je država nabavila krajem prošle godine.

"Mi nastavljamo i dalje, na inicijativu predsednika sa stavljanjem inovativnih terapija na listu lekova, isto tako, sa nabavkom savremene opreme, jer bez dobre dijagnostike nema ni adekvatne terapije i obrnuto. Za sve to je neophodan kadar, bez njega ne znače ni lekovi ni oprema, a ko će najbolje građanima da prenese znanje na tim Bazarima, nego neko ko ima puno energije, puno znanja,a to su mladi lekari i studenti završne godine Medicine. Oni će biti nosioci projekta Karavana zdravlja i po Srbiji će razgovarati sa građanima i prenositi značaj prevencije", ističe.

Nada se, kako kaže, da će na taj način u kratkom periodu uspeti da podignu svest građana o značaju preventive.

"Takođe, razgovarali smo, na inicijativu studenata, da se naprave godišnji kalendari preventivnih pregleda koje će imati izabrani lekar i njegov pacijent, te tako da se vidi koje preventivne preglede i koje sistematske treba da uradi.To je preporuka, ne obaveza, ali mislimo da će biti dobar vodič, kako pacijentima tako i lekarima", rekla je Radojević Škodrić.

Mladen Šipković, student VI godine Stomatološkog fakulteta kaže da je prilikom Otvorenih vrata svim zainteresovanim pacijentima davao preporuke za održavanje oralne higijene.

"Savetovao sam ih o tome koja su osnovna, koja pomoćna sredstva za održavanje oralne higijene, kao i koliko puta je potrebno javiti se stomatologu i koje interevencije su potrebne odmah", rekao je on.

Dirketor DZ Vračar Miroslav Dmitrović kaže da je ovo prvi put da se na taj način održavaju Otvorena vrata u toj zdravstvenoj ustanovi.

"Jako interesantni pregledi, jer su mladi lekari i studenti završnih godina, zajedno sa iskusnim lekarima bili tu za pacijente. Akcenat je na preventivnim pregledima, zdravoj ishrani i redovnom javljanju lekarima različitih specijalnosti. Mislim da bi za pacijente bilo dobro da ovakvi događaji postanu praksa kod nas", poručio je Dmitrović.