8. april 2024 12:29

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić: Nastavićemo da unapređujemo položaj Roma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić: Nastavićemo da unapređujemo položaj Roma

Foto: TANJUG/Grad Novi Sad/ Vladimir Zubac

NOVI SAD - Povodom Međunarodnog dana Roma 8. aprila, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno sa članovima Gradskog veća Danijelom Kostić i Miloradom Radojevićem primio je u Gradskoj kući predstavnike romske zajednice i poručio da će grad nastaviti rad na unapređenju položaja Roma.

"U našem gradu poznatom po multietničnosti i multinacionalnosti, 8. april tradicionalno posvećujemo našim sugrađanima koji su deo romske nacionalne manjine. Kao i do sada, nastavićemo, kroz jedan partnerski odnos i plodotvoran dijalog da unapređujemo njihov položaj", poručio je gradonačelnik na sastanku sa romskom delegacijom koju su činili direktorka Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine Ljiljana Mihajlović, pokrajinska poslanica Jelena Jovanović, članica Opštinskog veća Sremskih Karlovaca zadužena za oblasti sporta, omladine i socijalne politike Živana Živanović, kao i preduzetnici Dejan Petrović, Željka Nikolić, Dragana Ćirić, Sanida Samardžić i Dželjan Maroli.

Đurić je rekao da je na sastanku u Gradskoj kući bilo reči o trenutnom položaju Roma u Novom Sadu, o nedavno usvojenom Lokalnom akcionom planu i o poslovnim izazovima sa kojima se susreću ovi perspektivni novosadski preduzetnici, navodi se u saopštenju Grada Novog Sada.

"Čuli su se konkretni predlozi, kako sa njihove, tako i sa naše strane, o tome kako lokalna samouprava može unaprediti život romske zajednice na svim poljima, ali i saveti vezani za konkurisanje za sredstva u malom biznisu, preko naše Gradske uprave za privredu", rekao je Đurić i čestitao Međunarodni dan Roma.

Skupština Grada Novog Sada je krajem decembra 2023. godine usvojila Lokalni akcioni plan za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Gradu Novom Sadu za period 2023–2026. godine, a Grad Novi Sad već deceniju ima formiran Mobilni tim za inkluziju Roma, Tim za unapređenje položaja Roma i Romkinja, ali i koordinatora za romska pitanja. Koordinatorka Tima za unapređenje položaja Roma i Romkinja Grada Novog Sada Ljiljana Mihajlović zahvalila se Gradu Novom Sadu, gradonačelniku Milanu Đuriću i njegovim saradnicima na velikoj podršci koju svakodnevno pružaju romskoj zajednici.

Ona je čestitala Međunarodni dan Roma sunarodnicima, uz želju da budućnost donese jednakost i dostojansven život svima.

"Današnjem sastanku prisustvovali su Romi preduzetnici koji predstavljaju potencijal našeg grada i ruše stereotipe i predrasude. Uprkos dosadašnjim naporima i dalje se nepravedno suočavamo sa diskriminacijom. Zato moramo pokazati jedinstvo i solidarnost za bolju budućnost naše dece i za svakog člana naše zajednice", zaključila je Mihajlović.