9. april 2024 09:28

Dvodnevna regionalna radionica o bezbednosti saobraćaja u organizaciji ABS i UN u Palati Srbija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dvodnevna regionalna radionica o bezbednosti saobraćaja u organizaciji ABS i UN u Palati Srbija

Foto: TANJUG/ABS/NIKOLA MLADENOVIĆ

BEOGRAD - U saradnji Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS) Republike Srbije i Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE), u Palati Srbija se održava dvodnevna Regionalna radionica o unapređenju bezbednosti saobraćaja pod nazivom „Praksa implementacije revizije i provere bezbednosti saobraćaja na putevima“.

Radionica obuhvata pregled nedavnih izmena u pravnim instrumentima UN i EU o upravljanju bezbednošću putne infrastrukture (RISM), ispitivanje zakonodavnog okvira i najboljih nacionalnih praksi vodećih zemalja, analizu postojećeg stanja u vezi sa RISM u Srbiji i preporuke za unapređenje nacionalnog sistema bezbednosti na putevima u ovoj oblasti, saopštila je danas Agencija za bezbednost saobraćaja.

Tokom ovog događaja biće predstavljena i regionalna iskustva u implementaciji za unapređenje sistema revizije i provere bezbednosti na putevima u Srbiji.

U ovoj regionalnoj razmeni iskustava i najboljih praksi učestvuju predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, UNECE, Transportne zajednice, Svetske banke, Evropske investicione banke, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i predstavnici JP Putevi Srbije, Koridori Srbije, Saobraćajnog fakulteta iz Beograda i Novog Sada, domaći i strani eksperti iz sedam zemalja Evrope.

V.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije Branko Stamatović zahvalio se prisutnima, UNECE-u i svim institucijama Srbije koje su se odazvale pozivu, pre svega Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i JP Putevi Srbije, Koridorima, profesorima sa beogradskog i novosadskog Univerziteta, naglasivši da ovakva radionica može dosta da doprinese u razmeni iskustava.

"U Srbiji je do danas licencirano 123 proverivača i 115 revizora bezbednosti saobraćaja", naveo je Stamatović.

On je izrazio nadu da će ovaj projekat doprineti unapređenju bezbednosti saobraćaja u Srbiji i da će stečena iskustva svi moći da primenjuju u praksi.