12. april 2024 21:13

U Beogradu održan skup "Sinergija prirode i nauke u lečenju dijabetesa"

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Beogradu održan skup "Sinergija prirode i nauke u lečenju dijabetesa"

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Međunarodni skup "Sinergija prirode i nauke u lečenju dijabetesa" koji je održan danas u Beogradu, okupio je veliki broj stručnjaka, istraživača i praktičara s ciljem istraživanja i promovisanja prirodnih pristupa u prevenciji, lečenju i kontroli dijabetesa kombinacijom lekova i prirodnijh suplemenata, a specijalni gost je vodeći svetski dijabetolog Itamar Raz.

Raz je za Tanjug rekao da je osnovna stvar kojom se bave stručnjaci širom sveta i na koju je stavljen najveći fokus, normalizacija nivoa glukoze u krvi.

"Ključno pitanje je na koji način možemo da izlečimo ljude i dovedemo ih do normalnog nivoa glukoze u krvi, korišćenjem lekova koje trenutno imamo na farmaceutskom tržištu, kao i suplemenata poput kuralina", rekao je Raz.

Istakao je da je za pacijente od suštinske važnosti rana dijagnoza dijabetesa, uz brzo i pravovremeno davanje kombinovanje terapije lekova i dijabetesa jer smao takav tretman može da da rezultate.

"Cilj je ne samo da dovedemo pacijente u zdravo, izlečeno stanje, već i da se takvo stanje održi i u ostatku njihovog života", objasnio je za Tanjug vodeći svetski dijabetolog Itamar Raz.

Načelnica Odeljenja za lečenje dijabeteskih komplikacija i ishrane Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma UKCS Vesna Dimitrijević Srećković rekla je za Tanjug da je jedan od glavnih fokusa na biljnoj terapiji kuralinom koji se sastoji od čak devet blagotvornih sastojaka, poput kurkume, cimeta, piskavice, zlatne svilenice i dinje, koji se koristi za lečenje dijabetesa, ali i drugih bolesti.

Dodala je da je pravilna ishrana takođe veoma značajna za prevenciju i kontrolu dijabetesa, navodeći primer mediteranske ishrane koja uključuje žitarice, voće povrće i maslinovo ulje.

Na skupu je promovisan i zdrav obrok dr Vesne Dimitrijević Srećković "Dijetalis dr Vesne", napravljen od ječmenih, ovsenih i raženih pahuljica, kao i od badema i sušene jabuke.

Endokrinolog Aleksandar Đogo rekao je za Tanjug da je cilj da se sve što može pomoći u lečenju dijabetesa iz domena alternativne medicine sprovede u domen komplementarne medicine, kao i da sinergija nauke i tradicije može da pomogne u borbi sa tom bolešću.

Ocenio je da je dijabetes danas postao pre pojava nego bolest, zbog velikog broja obolelih i istakao da je promena načina života značajna za prevenciju dijabetesa, kao i spoj biljnih suplemenata i lekova.

"Previše se jede, premalo se šeta, premalo je fizičke aktivnosti. Humana biologija nije navikla na ovakav način života, a fitokompponente su komplementarne jer rade na istom principu na kojem rade i lekovi koji se koriste u lečenju dijabetesa", rekao je Đogo.

Dodao je da je pristup lečenju svakom pacijentu individualan i da treba da se prilagodi njegovom stanju.

"Svaki čovek je jedinka za sebe, svaki čovek koji ima dijabetes je jedinka za sebe. Najbolji način je - javiti se svom lekaru, napraviti klinički program ispitivanja i potom pristupiti terapijskoj primeni", zaključio je Đogo.