23. april 2024 16:52

Otvorena izložba "Retko i improvizovano oružje iz zbirki Vojnog muzeja"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba "Retko i improvizovano oružje iz zbirki Vojnog muzeja"

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE / GORAN STANKOVIĆ

BEOGRAD - Izložba "Retko i improvizovano oružje iz zbirki Vojnog muzeja" otvorena je danas u Galeriji Vojnog muzeja na Kalemegdanu povodom Dana vojske.

Izložba koju je otvorio v.d. pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović trajaće do 23. juna i prikazaće oružje koje nije bilo u službenom naoružanju naše vojske ili širokoj upotrebi, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Radović je podsetio da je 23. aprila 1815. godine počeo Drugi srpski ustanak kada je knez Miloš Obrenović sa svojim ustanicima krenuo u novi pohod za oslobađanje porobljenog naroda i obnovu srpske državnosti.

"Na današnji dan prisećamo se ne samo vožda i kneza, naših velikih vojvoda od ustaničkog vremena do Prvog svetskog rata, oficira i podoficira, boraca i dobrovoljaca iz svetskih ratova i iz vremena odbrane otadžbine od NATO agresije, već i onih koji su svojom veštinom, umetnošću i stvaralačkom vizijom, znali i umeli da i na prvoj liniji borbe poprave i unaprede već postojeće oružje, ili da, vođeni duhom improvizacije, izrade gotovo ni iz čega oružje neophodno u trenutku kada je počinjala Buna na dahije ili otpor okupatoru i njegovim saradnicima u srpskim krajevima okupirane Jugoslavije 1941. godine", rekao je v.d. pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović.

Radović je istakao važnost misije Vojnog muzeja u predstavljanju predmeta iz svoje riznice stručnoj, ali i široj domaćoj i svetskoj javnosti.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i potpukovnik Milivoje Milisavljević iz Vojnog muzeja koji je istakao da su izloženi eksponati prikupljani decenijama i da su vredna svedočanstva vremena u kojima su nastajali.

"U retko oružje svrstali smo naoružanje koje je razvijano za industrijsku proizvodnju, a koje na kraju, ipak, nije našlo svoje mesto u službenoj upotrebi vojske naše zemlje. To je važno svedočanstvo o trajanju, vitalnosti i potencijalu domaće vojne industrije. U delu posvećenom improvizovanom oružju, izložili smo predmete koji svedoče o preduzimljivosti, znanju i kreativnosti domaćih oružara, počevši od topa 'trešnjevca', koji su koristile Karađorđeve ustaničke vojske, oružja Prvog i Drugog svetskog rata, pa sve do PVO sistema Strela - 2M koji su stručnjaci sa beogradskog Elektrotehničkog fakulteta modifikovali kako bi bolje odgovorio na zadatke odbrane zemlje od NATO agresije 1999. godine", rekao je potpukovnik Milisavljević.

Izložba "Retko i improvizovano oružje iz zbirki Vojnog muzeja" prikazuje muzejske predmete koji nisu izlagani često, a koji su obuhvaćeni širokim vremenskim periodom od 16. do poslednje decenije 20. veka, sa naglaskom na periodu svetskih ratova i razvoju zanatske i industrijske tradicije na polju usavršavanja hladnog i vatrenog oružja. Izložene su neobične i retke konstrukcije i predmeti koji su pripadali značajnim ličnostima iz srpske istorije, dodaje se u saopštenju.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i načelnik Uprave za ljudske resurse brigadni general Savo Iriškić, načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Đorđe Kalanj, direktor Vojnog arhiva pukovnik Petar Ivanović, predstavnici institucija kulture Ministarstva odbrane i Grada Beograda i brojni gosti.

Ulaz za sve zainteresovane posetioce je besplatan, a izložba je otvorena do 23. juna ove godine, dodaje se u saopštenju.