22. maj 2024 12:05

Besplatni dermatološki pregledi u 13 gradova u Srbiji od sutra do 1. juna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Besplatni dermatološki pregledi u 13 gradova u Srbiji od sutra do 1. juna

Foto: PROMO

BEOGRAD  - Besplatni pregledi mladeža biće organizovani od sutra do 1. juna u 13 gradova Srbije, uz podršku Udruženja dermatovenerologa Srbije, u cilju da se podigne svest građana o važnosti zaštite od sunca i prevenciji zloćudnih tumora kože.

Redovni pregledi i samopregledi su ključni korak u prevenciji melanoma, najopasnijeg oblika raka kože, navodi se u saopštenju.

Takođe, ako se otkrije na vreme, izlečenje je moguće u čak 99 odsto slučajeva.

Prošle godine je u okviru istog projekta obavljeno oko 2.000 pregleda u šest gradova Srbije, otkriveno je 85 sumnjivih mladeža, a pacijenti su dobili preporuke za dalje lečenje.

U Srbiji se godišnje otkrije više od 700 novih slučajeva, od toga samo 20 odsto u ranom stadijumu, zbog čega je važno razvijati svest o neophodnosti redovnih pregleda, ali i zaštite od UV zračenja.

Prošle godine je u okviru istog projekta obavljeno oko 2.000 pregleda u šest gradova Srbije, otkriveno je 85 sumnjivih mladeža, a pacijenti su dobili preporuke za dalje lečenje.

Pregledi se organizuju uz podršku dermokozmetičkog brenda La Roche-Posay, u okviru kampanje "Spasite svoju kožu".

Dermatolozi će od 23. maja do 1. juna biti na raspolaganju građanima u Beogradu, Novom Sadu, Kladovu, Srbobranu, Boru, Topoli, Aleksincu, Bajinoj Bašti, Topoli, Pirotu, Sjenici, Vrnjačkoj Banji i Leskovcu.

To je prilika da bez lekarskog uputa dobiju savete i stručno mišljenje o promenama na koži, navodi se u saopštenju La Roche- Posay.

Dermatološke preglede mladeža moguće je obaviti besplatno od devet do 20 časova, a pauze su od 11.30 do 12.00 časova i od 17.30 do 18.00 časova na sledećim lokacijama: 23. i 24. maja u Beogradu, plato ispred Hrama Svetog Save, 29. maj u Bajinoj Bašti na Trgu Dušana Jerkovića, 25. maja u Novom Sadu na Trgu republike, 29. maja u Nišu na Trgu Stevana Sremca, 25. maja u Kladovu, plato ispred Gradske bolnice i Zdravstvenog centra, 30. maja u Sjenici u Gradskom parku, 27. maja u Srbobranu na Trgu republike, 30. maja u Pirotu na Centralnom trgu, 27. maja u Boru, plato ispred Doma kulture.

Takođe, 28. maja u Topoli na Pešačkoj zoni, 1. juna u Vrnjačkoj banji, kod Vrapca, 28. maja u Aleksincu, plato ispred Centra za kulturu i umetnost i 1. juna u Leskovcu na Gradskom trgu.

Doktorka i specijalista dermatovenerologije Lidija Kandolf naglašava da svako od nas treba da pregleda svoju kožu povremeno, kako bi uočio eventualne promene koje su nepravilne, rastu i menjaju se, ali da je važno da ih povremeno pregleda i dermatolog koje se bavi ranim otrkivanjem raka kože dermoskopijom.

"Najvažniji savet za sprečavanje raka kože, pa i melanoma je zaštita od nepotrebnog izlaganja suncu, radi dobijanja tamnog tena. Dok je svakodnevni boravak napolju u prirodi, zbog rada i bavljenja sportom i hobijima poželjan, treba izbegavati sunčanje na plažama i gradskim kupalištima. U letnjim mesecima od maja do oktobra tokom boravka napolju treba tražiti hlad, i planirati boravak u jutarnjim i popodnevnim satima i uvek biti obučen na suncu, uz korišćenje naočara za sunce i u podnevnim satima nositi šešir. Na otkrivene delove tela potrebno je nanositi preparate sa visokim zaštitnim faktorom", rekla je ona.

Dodala je da je potrebno obratiti pažnju na promene na koži, pregledati celo telo i ukoliko se primeti neka nova promena koja raste i menja se obratiti se dermatologu.

"Takođe, osobe koje imaju preko 50 mladeža treba da odlaze na redovne godišnje preglede kože, jer je kod ove grupe ljudi nešto veći rizik za nastanak raka kože", dodala je ona.

Predstavnica brenda Milica Stefanović rekla je da su istraživanja ove kompanije pokazala da postoji nedovoljna informisanost o rizicima izlaganja suncu bez zaštite u mnogim zemljama.

"Čak 77 odsto anketiranih ne koristi SPF redovno, a 50 odsto njih ne smatra da SPF štiti od raka kože, iako kreme sa zašitnim faktorom predstavljaju neophodnu meru zaštite i osnov u prevenciji melanoma. Zato ćemo nastaviti da edukujemo građane i organizujemo besplatne preglede koji polako postaju tradicija u Srbiji pred početak letnje sezone", rekla je ona.