26. maj 2024 09:32

Dr Mihailo Stjepanović: Za prvih 15 minuta na Klinici za pulmologiju pregledano više od 50 građana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dr Mihailo Stjepanović: Za prvih 15 minuta na Klinici za pulmologiju pregledano više od 50 građana

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Direktor Klinike za pulmologiju KCS Mihailo Stjepanović izjavio je da je, u okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda koja je danas nastavljena širom Srbije, na toj klinici za prvih 15 minuta akcije pregledano više od 50 građana, dodajući da je, u okviru današnje akcije, fokus na fizijatrijskom pregledu dece.

"Po prvi put u okviru ove akcije Ministarstva zdravlja akcenat stavljamo na decu. S obzirom na stil života, koji podrazumeva da naša deca dosta vremena provode za računarom, da su fizički manje aktivna, da nose rančeve, pozivam roditelje da decu školskog i predškolskog uzrasta dovedu na pregled", rekao je Stjepanović za Tanjug.

Istakao je da će se pregledi obavljati u 200 zdravstvenih ustanova širom Srbije.

"Želimo da skrenemo pažnju na značaj prevencije. Pregledi su dostupni svima, bez obzira da li građanin ima knjižicu. Kao pulmolog savetujem da mislite na svoja pluća, da prošetate i dođete na jedan pulmološki pregled", rekao je Stjepanović.

Dodao je da će trajati i nakon 17 časova ako bude veliko interesovanje građana i da se u narednom periodu može očekivati i nastavak akcije.

Svi pacijenti kod kojih tokom preventivnih pregleda budu uočene nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima biće upućivani na dalju dijagnostiku i preglede već u toku naredne nedelje.

U okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda danas će od osam do 17 časova u zdravstvenim ustanovama biti organizovani fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, dok će stariji građani imati priliku da provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, urade tumor marker prostate i obave pulmološki pregled.

Pravo na besplatan pregled imaju i građani bez zdravstvenog osiguranja, a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rendgen pluća.

U protekloj nedelji blizu 23.000 građana obavilo je preventivne preglede, a kod 1.800 njih uočene su zdravstvene nepravilnosti i oni su poslati na dalju dijagnostiku i lečenje.