26. maj 2024 10:15

Dr Vladislav Vukomanović: Preventivni pregledi važni i za decu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dr Vladislav Vukomanović: Preventivni pregledi važni i za decu

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović izjavio je danas da preventivni pregledi, koji su danas nastavljeni u zdravstvenim ustanovama širom Srbije, a prvi put obuhvataju i fizijatrijske preglede dece, nisu rezervisani ni za jednu kategoriju građana, već da treba da ih obavi celokupna populacija.

"Deca od preškolskog uzrasta stvaraju navike, navike za zdrav život i zdravo držanje. Stoga je neophodno da roditelji, ukoliko mogu, izdvoje samo malo vremena i dovedu svoje dete na Institut za majku i dete, gde će ga sačekati tri uvažena stručnjaka, dva fizijatra, jedan ortoped i tri tehničara, od toga jedan fizioterapeut, koji će pregledati dete, dati eventualnu dijagnozu, a svakako i savet kako da se dalje očuva dobar posturalni razvoj kod njihovog deteta", rekao je Vukomanović za Tanjug.

Ukazao je da su deca sve manje okrenuta sportu, a sve više mobilnim telefonima.

"Nije teško primetiti kako se deca kreću, uglavnom su to povijena ramena, a glava je napred i to je sve ono što u kasnijem uzrastu može dovesti do ozbiljnih oboljenja kao što su kifoza, skolioza, lordoza, sindrom ravnih leđa i tako dalje", kaže Vukomanović.

Dodaje da nije potrebna prijava za sam pregled, kao i da će roditelji dobiti savete kako treba da izgleda dušek na kojem njihovo dete spava i stolica na kojoj sedi.

Jedan od građana koji su danas obavili preventivni pregled Zoran Vojinović kaže da je veoma zadovoljan akcijom koju sprovodi Ministarstvo.

"Pregledi su počeli pola sata ranije. Nisam očekivao da će ovako rano početi, došao sam da bih zauzeo mesto. Ponosan sam na svoju zemlju zbog akcije koja se sprovodi", ističe Vojinović.

U okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda danas će od osam do 17 časova u zdravstvenim ustanovama biti organizovani fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, dok će stariji građani imati priliku da provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, urade tumor marker prostate i obave pulmološki pregled.

Pravo na besplatan pregled imaju i građani bez zdravstvenog osiguranja, a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rendgen pluća.