25. januar 2023 21:22

Ðorđe Milićević: Treba da se vraćamo Svetom Savi i sledimo put pravoslavlja i prosvećenosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ðorđe Milićević: Treba da se vraćamo Svetom Savi i sledimo put pravoslavlja i prosvećenosti

Foto: TANJUG/KABINET MINISTRA BEZ PORTFELJA ZADUŽENOG ZA ODNOSE SA DIJASPOROM

BERANE - Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević poručio je na Svetosavskoj akademiji u Beranama da je potrebno da se podsetimo misije Svetog Save, da nas vrati na pravi put, ali i snage njegovog duha koja nas je kroz vekove držala na okupu. On je poželeo prisutnima srećne Svetosavske dane, posvećene “jednom od najvažnijih i najpoštovanijih istorijskih ličnosti srpskog naroda, Svetom Savi, prvom srpskom prosvetitelju”, i poručio da treba da se vraćamo Svetom Savi, da sledimo put složnosti, pravoslavlja i prosvećenosti.

“Posebno u ovim teškim vremenima koji su pred našim narodom potrebno je da budemo jedinstveni i pružamo ruku pomirenja, kao što je Sveti Sava nekada mirio zavađenu braću”, dodao je. Kako je istakao, došla su vremena da brat sa bratom ne priča, ali to je krivica i “nas političara, jer su pojedine loše politike prodrle tamo gde nije trebalo”.

 

“Verujem da ćemo uz zajedičku snagu svih nas ovde, i uz podršku Republike Srbije, koja ne želi da se meša u unutrašnja pitanja drugih država, već isključivo brine o svom narodu i pruža mu podršku, istrajati u svim olujama i da ćemo se izboriti za bolja vremena za naš narod, ali i sve ostale”, poručio je Milićević.

On je preneo pozdrave i poruku predesednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, čija se politika, kada je u pitanju Crna Gora zasniva na unapređenju bilateralnih odnosa, poboljšanju ekonomske saradnje, posebno kada su u pitanju investicije, ulaganja, poljuprivredna saradnja i energetika.

“Predsednik Vučić teži ka ravnomernom razvoju regiona, posebno kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“, gde bismo voleli da vidimo i Crnu Goru kao deo toga”, istakao je Milićević. On je podsetio da je Srbija partner, i kao takva uvek će pomoći Crnoj Gori, posebno u ovom severnom delu, ali i u ostalim delovima, kako u investicijama, infrastrukturnim projektima kao sto su putevi za bolje povezivanje, tako i u svim drugim oblastima.

“To što mi gajimo osećaj da smo sa ljudima iz Crne Gore braća i sestre po jeziku, veri, tradiciji i kulturi, to je nešto sto će kod nas uvek biti prisutno. Blagodat je da imamo braću i sestre u drugim državama koji će deliti osećaj povezanosti i sa Srbijom i svojom matičnom državom Crnom Gorom, poručio je ministar.

Srbija će uvek poštovati teritorijalni integritet i suverenitet, ne samo Crne Gore, nego i svake države na svetum a odnosi sa Crnom Gorom treba da se baziraju isključivo na saradnji i međusobnom uvažavanju koje treba da postoji između dve susedne države, koje su po kulturi, jeziku veri i istoriji dve najbliže, kazao je Milićević.

U okviru jednodnevne posete Crnoj Gori ministar Milićević je prisustvovao Prvoj Skupštini Srpskog kulturnog kluba Srpske narodne Odbrane Vasojevića i Limske doline, a zatim je govorio na Svetosavskoj akademiji u Beranama.