28. januar 2023 11:34

Dečanska vinica i manastir Zočište dobili pomoć od Kancelarije za KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dečanska vinica i manastir Zočište dobili pomoć od Kancelarije za KiM

Foto: Kancelarija za KiM

BEOGRAD - Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su, zahvaljujući podsticajnim sredstvima i projektima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, značajnu pomoć za osnaživanje njihovih ekonomija, saopštila je danas Kancelarija za KiM.

Dečanskoj vinici u Velikoj Hoči uručena je pčelarska oprema, kao i košnice i rojevi, uz prekopotrebni viljuškar kojim nesmetano mogu da vrše utovar i istovar flaširanih vina i grožđa, s obzirom na to da je zbog loše pristupačnosti vinici to bilo neophodno.

Manastir Zočište dobio je sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju voćarski traktor sa prikolicom. Ova oprema bila im je važna zbog vingorada koji se nalaze u Orahovcu i blizini samog manastira.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Veselin Kočanović kaže da značajan deo sredstava ova institucija izdvaja za pomoć manastirskim ekonomijama.

Kočanović je rekao da Kancelarija za KiM zna koliko je značajno da srpski manastiri u pokrajini mogu nesmetano da razvijaju svoje ekonomije, da budu samoodrživi dodajući da je Kancelarija da im u tom segment pomogne kroz nabavku neophodnih mašina, opreme, sadnica i drugih potrepština".

"Svako ulaganje u Kosovo i Metohiju višestruko se vraća, jer je to ulaganje u naš ostanak i opstanak na ovim prostorima i nastavićemo da kroz projekte i podsticajna sredstva ulažemo u taj vid podrške", kaže Kočanović.