29. januar 2023 15:54

Vladimir Vuletić: Srbija ne bi mogla bez stranih invesitcija i bezviznog režima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Vuletić: Srbija ne bi mogla bez stranih invesitcija i bezviznog režima

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Sociolog Vladimir Vuletić izjavio je danas da bi trebalo prihvatiti ponuđeni francusko-nemački sporazum za KiM i da Srbija ne bi mogla da izdrži da ostane bez stranih investicija, što bi se, verovatno, desilo ako odbije da potpiše taj sporazum.

"Moramo da se zapitamo šta je najvažnije. Za nas su ključne investicije i bezvizni režim. Nisam siguran da smo kao društvo spremni da živimo sve lošije. Mi smo egzistencijalno ugroženi u ovom trenutku ako se ne uključimo u okvir o kome se govori", rekao je Vuletić za Tanjug.

 

Istakao je da je francusko-nemački predlog prelomni momenat, jer je novi okvir za pregovore, a novi okvir se postavlja, dodaje, kada imate nove međunarodne okolnosti.

Podsetio je da su se 24. februara prošle godine okolnosti promenile.

"To više nije onaj briselski okvir. Poenta je da shvatimo da možemo mi da vičemo jedno te isto, ali okolnosti se menjaju. Ovaj okvir je nepovoljniji. Mi možemo da ga odbacimo i da ne ulazimo u razgovore u ovom okviru. Poenta je da mi procenimo da li je, a to mora biti plod kolektivnog umovanja", rekao Vuletić.

Na pitanje da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pogrešio što se držao Rezolucije 1244, Vuletić je odgovorio da je jedan kontekst bio do 24. februara i da je do tada bila dobra politika držanja za Rezoluciju 1244, jer su tu bili dva krila, Zapad i Rusi.

"Međutim, posle rata u Ukrajini sve se promenilo, čitav kontekst se promenio i politika mora da se redefiniše. Ona koja je bila dobra do juče, danas ne funkcioniše zato što jedno krilo više ne funcioniše. I to mnogi koji danas kritikuju Vučića ne shvataju", istakao je Vuletić.

 

Dodaje da je Amerikancima bitno šta će se desiti u Ukrajini i zanima ih samo da obezbede stabilnost ovde.

Dodaje da će Srbija biti egzistencijalno ugrožena ako se ne uključi u okvir o kome se govori i podseća da je i Rusija priznala Ukrajinu u nekim granicama, pa ju je otpriznala

"Poenta je ne samo u parama, već u egzistencijalnoj ugroženosti. Ako bismo ušli u sankcije, one se ne skidaju za tri meseca ako se predomislite, to je bar pet ili 10 godina. To smo iskusili i pitanje je kakva će nam pozicija biti tada. Mi bismo mogli da dođemo u situacije kao 1941., ako bismo došli u situaciju da čekamo", smatra Vuletić..

Dodaje je da nema sumnje da najveću odgovornost snosi najvažniji čovek i najveća partija, jer će na kraju krajeva njihova reč biti odlučujuća, ali, smatra, ne može da se upire prstom u njih.

 

"Kada je u pitanju KiM, to nije pitanje o kome odlučuju samo Beograd i Prišstina. Ako se osvrnemo unazad i pogledamo period čak i od 60-tih godina prošlog veka ni tada nisu odlučivali samo Beograd i Priština, već je to bilo jugoslovensko pitanje. Uvek je tu bio još neko", rekao je Vuletić.

Dodaje da bi voleo kada bi se u skupštinskoj raspravi zaista čuli argumenti, ali da se boji se da će to svesti na dnevno političke igrice.

"Mora da se podigne nivo svesti i da svi shvatimo da ima vremena za dnevno politička prerucavanja, a da to nije sada. Imam utisak da će tako biti i po tome što su iz opozicije odbili konsultacije, jer tamo imate više informacija nego pred kamerama", zaključuje Vuletić.