30. januar 2023 13:43

Zeman: Za prelet NATO aviona namerno sam se izvinio u Pragu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zeman: Za prelet NATO aviona namerno sam se izvinio u Pragu

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

"Razgovarali so o bilateralnoj saradnji, uspešnoj poslovnoj razmeni, kao i o međunarodnoj saradnji. Pre dve godine sam rekao da se izvinjavam što je Češka dala saglasnost za prelazak aviona NATO tokom bombardovanja Srbije. Rekao sam to namerno u Pragu, jer da sam izgovorio u Beogradu, moglo bi da deluje na neki način ni češki političari, ni češki mediji ono što sa rekao nisu napadali", rekao je Miloš Zeman.

 

Čestitam Srbiji na uspešnim ekonomskim rezultatima

"Čestitam Srbiji na vrlo uspešnim ekonomskim rezultatima i to što je uspela da postigne sa budžetskim suficitom, jer znate da se Češka godinama bori sa deficitom", rekao je predsednik Češke.

 

Češki dom spomenik uspešnih odnosa dveju država

"Češki dom u Beogradu je spomenik uspešnih odnosa dveju zemalja, veza između dva naroda, a otvaranje predstavlja više nego što je moguće iskazati rečima, uveren sam da će se naše prijateljstvo nastaviti i dalje", rekao je Zeman.

 

Cenim što je Srbija osudila rusku agresiju na Ukrajinu

Predsednik Češke danas je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije, zahvalio srpskom narodu na saradnji i dosadašnjoj podršci češkom narodu i poručio da, kada je reč o aktuelnoj međunarodnoj situaciji, veoma ceni što je Srbija osudila rusku agresiju na Ukrajinu.

Zeman je rekao na zajedničkoj konferenciji za medije da veoma ceni to što će jedna ulica u Beogradu po njemu, pothumno, dobiti ime, kao i da je ponosan na što je dobio najviša odlikovanja u Srbiji.

Podsetio je da je i Vučić dobio najviše odlikovanje Češke Republike - Belog lava.

 

Nismo povukli priznanje Kosova, ali nikada nismo otvorili ambasadu u Prištini

Miloš Zeman je izjavio danas da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.

"Nastojao sam da Češka opozove priznanje Kosova. Želim da podsetim da je Češki parlament svojim rešenjem pozvao češku vladu da ne prizna Kosovo", rekao je Zeman na konferenciji za štampu u Beogradu.

Nažalost, naglasio je, politička situacija se promenila. "Takva je demokratija, pobedile su snage koje su priznale Kosovo, a ja nisam diktator već demokratski izabrani predsednik", rekao je Zeman odgovarajući na pitanje novinara da li žali što nije prošla inicijativa o povlačenju priznanja kosovke nezavisnosti i zašto EU osuđuje ruskog predsednika za narušavenje teritorijalnog integriteta, a kada je reč o narušavanju teritorijalnog integriteta Srbije na to se ne obzaziru.