7. februar 2023 15:00

Šutanovac: Nije nemoguće da se koaliciji SNS-SPS bliži kraj, mogući izbori

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šutanovac: Nije nemoguće da se koaliciji SNS-SPS bliži kraj, mogući izbori

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Saveta za strateške politike i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da atmosfera koja se podigla u javnosti nakon sukoba u parlamentu ide u pravcu mogućnosti održavanja vanrednih izbora, ali ne samo parlamentarnih već i na lokalnom nivou.

"Ko je gledao skupštinu mogao je da vidi lakoću postojanja SPS-a, koji se dosta dobro izvukao u situaciji u kojoj je došlo do sukoba u parlamentu. Verujem da to stvara nervozu u SNS-u. Da li će biti izbora, čućemo od onih koji o tome to odlučuju, jer naslovi u medijima ne moraju uvek da održavaju realnu sliku stvarnosti", rekao je Šutanovac Tanjugu.

 

Koalicija SNS-SPS, koja funkcioniše od 2012. je imala razne uspone i padove, smatra Šutanovac i dodaje da nije nemoguće da se koaliciji bliži kraj.

"Čini mi se da u ovoj situaciji koja je izuzetno fragilna, SNS odnosno njihov predsednik Aleksandar Vučić, nosi mnogo veći teret nego što nosi SPS i imam utisak da SPS nema želju da se potrudi da pomogne, što možda stvara tu nervozu koja može da se završi prekidom saradnje, ali u ovom trenutku nisam ubeđen u to" dodaje on.

Smatra da umereni političari na KiM vrše veliki pritisak, kao i međunarodna zajednica, na Aljbina Kurtija i da se on našao u bezizlazu, što je sinoć eskaliralo da je on izjavio da će prihvatiti sporazum iako eksplicitno nije rekao da to znači formiranje Zajednice srpskih opština.

 

"Ali, Miroslav Lajčak je rekao da sve što je potpisano, mora da se ispuni, što podrazumeva ispunjenje svih zahteva koje Srbija ima i otvara mogućnost daljih razgovora", naveo je Šutanovac.

Šutanovac kaže da mesecima unazad Kurti daje bombastične izjave, tvrdeći da on neće prihvatiti plan koji je stizao iz EU, i da neće praviti ZSO.

"Pozivao se na kosovski ustav, a onda nas ubeđivao da će ukoliko mi priznamo Kosovo moći da napravi ZSO, što dokazuje da to ne zavisi od Ustava već od njegove dobre volje", rekao je Šutanovac.

Kurti je čovek koji izaziva tenzije od početka rata u Ukrajini, trudeći se da sve vreme on bude žrtva i da Srbiju svetu predstavi kao zemlju koja opstruiše i napada Prištinu, naveo je Šutanovac.