9. februar 2023 13:46

Hami Aksoj: Turskoj trenutno najpotrebnije stvari za zimske uslove, hvala Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hami Aksoj: Turskoj trenutno najpotrebnije stvari za zimske uslove, hvala Srbiji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj izjavio je danas da su trenutno Turskoj, budući da u oblastima pogođenim zemljotresom vladaju teški zimski uslovi, najpotrebnije stvari koje se koriste u tim uslovima - šatori, ćebad, čizme, džemperi, ali i uređaji za grejanje, grejalice, agregati.

On je za Tanjug rekao da su spiskovi sa tim potrepštinama objavljeni na društvenim mrežama ambasada, kao i da svi koji žele da pomognu mogu da pogledaju te spiskove.

 

On je kazao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučič posetio jutros ambasadu, gde se upisao u knjigu žalosti i rekao da će Srbija nastaviti da pomaže Turskoj na čemu je ta zemlja veoma zahvalna.

"Odmah nakon zemljotresa potražili smo međunarodnu pomoć suočeni sa njegovim razmerama i Srbija je bila među prvima koja je ponudila pomoć. Malopre se predsednik upisao u knjigu žalosti i rekao da će Srbija nastaviti da nas podržava u ovoim naporima. Očekujemo popodne dolazak ministra spoljnih poslova i predsednika Skupštine. Što se tiče pomoći mi smo na svim našim društvenim mrežama objavili brojeve žiro računa što u banci što sektora za vanredne situacije, a naveli smo gde se sve može dopremiti pomoć u robi. Molimo građane da prate te informacije ukoiliko žele da dostave pomoć", rekao je Aksoj.

Na pitanje koliko će Turskoj trebati da se oporavi, Aksoj je rekao da Turska, budući da je trusno područje, ima iskustva sa zemljotresima.

"Brzo smo reagovali, država je mobilisala sva raspoloživa sredstva. Naravno, trebaće mnogo vremena da se sve to prevaziđe ali se nadamo da ćemo uz pomoć naših prijatelja i uz sve što koriste naši organi vlasti uspeti da to što pre sredimo", rekao je ambasador.

On je podsetio da je zemljotres koji je u ponedeljak pogodio Tursku jedan od najrazornijih u svetu, od 1939. godine drugi po jačini zemljotres koji je pogodio Tursku, na području Antalije najveći.

"Zemljotres je pogodio 10 oblasti , gradova sa epicentrom u Pazarčiku koji pripada oblasti Kahramanmaraš i to nije bio jedini zemljotres. Desio se još jedan približno iste jačine 7,6 stepeni sa epicentrom u Elbistanu. U ovim zemljotresu su pogođeni mnogi gradovi među kokjima Gaziantep, Hataj, Kahramanmaraš i 13 miliona ljudi je osetilo njegove posledice", rekao je Aksoj.