10. februar 2023 15:37

Ministarka Đedović posetila domaćinstvo u Lebanu koje je postavilo solarni panel za proizvodnju električne energije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Đedović posetila domaćinstvo u Lebanu koje je postavilo solarni panel za proizvodnju električne energije

Foto: TANJUG/MRE/EMILIJA JOVANOVIĆ

LEBANE - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je danas domaćinstvo porodice Stevanović u Lebanu koje je, uz podršku države, postavilo solarni panel kojim će proizvoditi električnu energiju za sopstvene potrebe.

Snaga ove elektrane je šest kW, a ukupna vrednost investicije je 990.000 dinara. Ministarstvo, odnosno Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, i Opština Lebane zajedno su obezbedili 420.000 dinara, od čega je 70 odsto obezbedila Uprava, jer je reč o manje razvijenoj opštini.

 

Kad se završi postavljanje panela, solarna elektrana se u kratkom roku priključuje na mrežu i domaćinstvo postaje kupac-proizvođač, rekla je Đedović, koja je posetila Lebane u okviru obeležavanja 100 dana rade Vlade Srbije.

U opštini Lebane u 22 domaćinstva biće zamenjena stolarija, a pet će ugraditi solarne panele, za šta će država i opština dati blizu pet miliona dinara subvencija.

"Solarni potencijal Srbije, posebno na jugu, značajno je veći od potencijala, na primer, Nemačke, ali je daleko manje iskorišćen za gradnju solarnih elektrana. Želimo da to promenimo i da pokažemo da je ulaganje u solarne panele vrlo isplativo i ekonomično, a uz to doprinosi i većoj energetskoj efikasnosti, rekla je Đedović.

Ministarka je dodala da domaćinstvo koje je kupac-proizvođač energije iz solarnih panela ostvaruje uštedu od 30-40 odsto na računu.

Uz korišćenje subvencija koje pokrivaju do 50 odsto troškova investicije, građani ovu investiciju mogu da otplate za četiri do pet godina.

Procedura za dobijanje subvencija za postavljanje solarnih panela je uređena tako da bude što efikasnija za građane, pa od momenta raspisivanja javnog poziva za građane do potpisivanja ugovora i određivanja termina za izvođenje radova, u proseku prođe mesec do mesec i po dana, navela je ministarka.