5. decembar 2022 21:23

U bazi "Jug" održana obuka za štabne dužnosti u mirovnim operacijama

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

U bazi "Jug" održana obuka za štabne dužnosti u mirovnim operacijama

Foto: MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - U bazi „Jug“ kod Bujanovca prethodne tri nedelje je realizovan međunarodni kurs za štabne oficire Ujedinjenih nacija, koji su pohađali pripadnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i oružanih snaga iz osam stranih zemalja.

Organizator kursa je Centar za mirovne operacije Operativne uprave Generalštaba Vojske Srbije, a polaznici su se tokom tronedeljne obuke osposobljavali za rad na štabnim dužnostima u mirovnim operacijama u skladu sa procedurama i standardima Ujedinjenih nacija.

Program obuke je modelovan tako da obuhvata osnovne aspekte funkcionisanja integrisanih misija UN, upoznavanje sa procesom planiranja u vojnoj komponenti misije, štabnim funkcijama i procedurama, a značajan deo kursa bio je posvećen razmatranju iskustava iz učešća u aktuelnim mirovnim operacijama.

Centar za mirovne operacije je od 2015. godine sertifikovan za izvođenje ovog kursa po standardima i procedurama Ujedinjenih nacija.

Veliko međunarodno interesovanje za učešće na kursu potvrda su kvaliteta obuke i priprema koje Vojska Srbije sprovodi za potrebe učešća u mirovnim operacijama.