27. februar 2023 15:38

Ambasador Španije u Beogradu: Španija će nastaviti da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Španije u Beogradu: Španija će nastaviti da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ambasador Španije u Beogradu Raul Bartolomeo Molin naglasio je danas da će ta zemlja nastaviti da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, u skladu sa međunarodnim pravom, i dodao da državni vrh Španije neće glasati protiv interesa Srbije u međunarodnim organizacijama.

On je tokom sastanka sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Španijom u Skupštini Srbije izrazio nadu da će buduće predsedavanje Španije Evropskom unijom biti od velikog značaja za proces evropskih integracija Srbije, saopštila je pres služba Narodne skupštine.

Kako se navodi članovi PGP, na čelu sa predsednikom Grupe Balintom Pastorom razgovarali su u Domu Narodne skupštine sa ambasadorom Molinom i direktorom Instituta Servantes Hosep Maria de Sagarom istakli su da brojnost ove Poslaničke grupe prijateljstva u Narodnoj skupštini, od 80 članova, govori o zainteresovanosti narodnih poslanika za nastavak i intenziviranje kako parlamentarne, tako i sveukupne bilateralne saradnje između Srbije i Španije.

Pastor je posebno zahvalio rukovodstvu Španije na principijelnoj podršci koje pruža Srbiji po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i izrazio nadu da će Španija ostati dosledna po tom pitanju.

Takođe, istakao je da visoko vrednuje kontinuiranu i konstantnu podršku Španije koju pruža Srbiji na Evropskom putu i izrazio nadu da će prilikom predsedavanja Španije Evropskom unijom u drugoj polovini godine, Srbija imati određene benefite, u smislu otvaranja novih klastera.

Ocenio je da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije, kulture i turizma.

Molina je na sastanku naglasio da Španiju i Srbiju povezuje istinsko i iskreno prijateljstvo i dodao da postoji prostor za saradnju u oblasti ekonomije i kulture.

Direktor Instituta Servantes Hosep Maria de Sagara je upoznao članove PGP sa Španijom sa podatkom da je Institut u Beogradu osnovan 2004. godine i da će se sledeće godine obeležiti 20 godina od njegovog postojanja.

Prema njegovim rečima, saradnja u oblasti kulture ima velike potencijale, naročito kroz učenje jezika i kroz organizaciju kulturnih događaja. Dodao je da javna biblioteka broji oko 14000 naslova na španskom jeziku.

U razgovoru sa ambasadorom Španije i direktorom Instituta Servantes u kome su učestvovali i članovi PGP sa Španijom Stefan Jovanović, Jelena Milivojević, Goran Milić, Dejan Radenković, Života Starčević, Nataša Knežević Tasić i Jovan Palalić govorilo se o intenziviranju saradnje na svim poljima i evropskim integracijama Srbije.

Narodni poslanici iskoristili su priliku da izraze zahvalnost Španiji na kontinuiranoj podršci Srbiji po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i na podršci Srbije na Evropskom putu.

Zaključili su da postoji prostor za unapređenje turizma, naročito od kada su uspostavljene direkte linije Beograda sa Madridom, Barselonom, Valensijom i Malagom.