5. mart 2023 11:44

Vlada subvencioniše kupovinu elektrovozila od mopeda do manjih teretnjaka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlada subvencioniše kupovinu elektrovozila od mopeda do manjih teretnjaka

Foto: Shutterstock.com/ToskanaINC, ilustracija

BEOGRAD - Vlada Srbije Uredbom je definisale uslove i način sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i onih na hibridni pogon, a iznosi podrške biće od 250 do 5.000 evra.

Cilj državne subvencije je podsticanja ekološki prihvatljivog vida transporta, navodi se Uredbi objavljenoj u Službenom glasniku.

Subvencije se daju za nabavku mopeda, motocikala, tricikala, četvorocikala, kao i vozila za prevoz najviše devet lica, odnosno teretna do 3,5 tona mase.

Za subvencije mogu da konkurišu pravna lica, preduzetnici i fizička lica, osim taksista koji su već iskoristili subvenciju za obnovu svog voznog parka.

Iznosi subvencije su od 250 evra za mopede do 5.000 evra za putničke kombije i manje teretnjake.

Subvencionisana kupovina vozila sprovodi se isplatom iznosa na ime učešća za finansijski lizing za kupovinu novog vozila ili plaćanja dela kupoprodajne cene novog vozila.

Zahtevi za dodelu subvencija podnose se zaključno sa 31. oktobrom, a Ministarstvo će vršiti dodelu subvencija po pristiglim, urednim zahtevima, do visine ukupno raspoloživih sredstava.