7. mart 2023 14:02

Bajram Begaj: Kosovo 15 godina nezavisno, čestitamo Beogradu i Prištini na napretku u pregovorima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bajram Begaj: Kosovo 15 godina nezavisno, čestitamo Beogradu i Prištini na napretku u pregovorima

Foto: TANJUG

BRISEL- Albanski predsednik Bajram Begaj izjavio je danas nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da je tzv. Kosovo ''već 15 godina nezavisna država'', koja naporno radi na stvaranju vladavine prava.

''Mi u potpunosti podržavamo put Kosova ka članstvu u međunarodnim i regionalnim organizacijama, što naravno uključuje članstvo u NATO-u'', rekao je Begaj, i dodao da je misija KFOR-a na severu KiM ''uspešni garant mira i bezbenosti u regionu'', što uključuje i Kosovo i Albaniju.

''Pratili smo dijalog između Beograda i Prištine i čestitamo Srbiji i Kosovu na napretku na tom polju'', rekao je Begaj.

On je naglasio da Albanija nastavlja da podržava Ukrajinu u ratu sa Rusijom tako što šalje medicinsku i vojnu pomoć, i ocenio da Rusija predstavlja veliku pretnju ppo Zapadni Balkan, pošto je povećala intezitet svojih operacija koje su kombinacija hibridnog rata i subverzija.

''NATO ima obavezu da se proširi, i u tom smislu pozdravljamo pristupnice Švedske i Finske. Albanija je bila jedna od prvih zemalja koja je te prstupnice ratifikovala. Politika 'otvorenih vrata' Alijanse omogućava da Kosovo, ali i Finska i Švedska donesu vrednosti NATO-u'', rekao je Begaj.

On je istakao da je Alijansa demonstrirala jedinstvo i spremnost da brani ''svaki centimetar'' teritorije zemalja članica i prijateljskih zemalja.

''Albanija učestvuje i misijama KFOR-a u Letoniji i Bugarskoj, i konstantno radimo na modernizaciji naše vojske i kapaciteta'', rekao je i dodao da će Albanija ispuniti sve uslove kako bi što pre postala članica Evropske unije.