9. mart 2023 19:31

U Beogradu otvoren šesti Evropski kongres o porođaju

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Beogradu otvoren šesti Evropski kongres o porođaju

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Trodnevni šesti Evropski kongres o porođaju otvoren je danas u Beogradu, a supruga predsednika Srbije Tamara Vučić poručila je da je važno da lekari budu stručni i odgovorni, kao i da budu puni razumevanja, jer učestvuju u procesu dolaska na svet novog života.

Vučić je, na otvaranju kongresa, koji je okupio veliki broj stručnjaka iz regiona i sveta, navela da je stvaranje novog života i rađanje čudo prirode, te da je najvažniji zadatak da se taj prvi kontakt sa svetom svakog čoveka učini što lakšim i sigurnijim.

 

 

"Svi vi koji svakoga dana svedočite rađanju, svojim iskustvom, svojom svakodnevnom praksom, tu ste da ohrabrite, olakšate, usmerite majke, ni jednog trenutka ne zaboravljajući da je svako pojedinačno rođenje jedno veliko čudo. I da vi imate tu privilegiju, uz koju ide ruku pod ruku njena sestra odgovornost, da tom čudu prisustvujete", navela je Vučić.

Ona je istakla da je uloga lekara u procesu rađanja deteta od presudne važnosti i izrazila nadu da će se u budućnosti umesto porođajnih muka govoriti o radosti porođaja.

Podsetila je da je u našoj zemlji započet važan projekat koji se fokusira na rani razvoj dece, koji određuje čak do 70 osto kasnijeg razvoja deteta, navodeći da se kao rezultat te ideje gradi Centar za rani razvoj dece i inkluziju na Bežanijskoj kosi.

"Moram da priznam da sam od nastanka ove ideje konstantno razmišljala o neodvojivosti ranog razvoja od prenatalnog i neonatalnog perioda. Tek zajedno je priča kompletna i zato vam iskreno zahvaljujem na prilici da Srbija bude domaćin ovako važnom skupu i ekspertima u samom vrhu ovog segmenta medicine", poručila je ona.

Navela je da je njen cilj da podrži napredak u toj oblasti, podsećajući da se naša zemlja suočava sa padom nataliteta, te da gubimo svake godine jedan grad.

"Ohrabruje činjenica da je ovo već šesti kongres što znači da je u naučnim krugovima već usvojena ideja o značaju sigurnosti i konformiteta majke i deteta pri porođaju i sad nam svima preostaje borba za fokusiraniju pažnju šire javnosti", rekla je ona.

Ukazala je da se zbog savremenih socijalnih trendova starost majki koje rađaju prvorođenče iz godine u godinu povećava, što, ističe, povećava rizik od nastajanja problema u trudnoći i pri porođaju, zbog čega bi trebalo da se ovakvi kongresi održavaju na godišnjem nivou.

"Da bi se došlo do ovakvog rezultata potrebno je u čitavom društvu podići svest o značaju naučnog pogleda na proces stvaranja novog sveta, novih nas koji će naslediti i naše uspehe i greške i koji će ih popravljati za njihove nove naraštaje", poručila je Vučić.
Vučić je poželela stručnjacima uspeh u radu i plodonosne rezultate u razmeni znanja na trodnevnom skupu.

"Zato željno iščekujemo rezultate razmene ideja naših najvećih stručnjaka kako bi se olakšao prvi udah, spokojno otvorilo novo oko koje će videti svet budućnosti koji mi ni na koji način ne možemo ni zamisliti", poručila je ona.

Predsednica Organizacionog odbora kongresa i profesorka na Medicinskom fakultetu dr Ljiljana Mirković navela je da je velika privilegija što je Beograd domaćin tog skupa i da je važno što će se u naredna tri dana čuti nova mišljenja o izazovima u vezi sa porođajem.

"Sigurna sam da će ovaj kongres omogućiti da postignemo izuzetnost u našoj kliničkoj praksi", rekla je ona i poželela stručnjacima prijatan boravak u prestonici.

Na kongresu, čiji su domaćini Srbija i Ginekološko akušerska sekcija Srpskog lekarskog društva, najeminentniji eksperti iz sveta, Evrope i naše zemlje razmeniće najnovija saznanja i iskustva o različitim aspektima porođaja.

U sklopu kongresa biće organizovani i kursevi koji će omogućiti lekarima da steknu praktična znanja od najvećih evropskih akušerskih autoriteta.