14. mart 2023 13:54

Šutanovac: Ne očekujem potpisivanje sporazuma u Ohridu, ali očekujem razgovor o ZSO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šutanovac: Ne očekujem potpisivanje sporazuma u Ohridu, ali očekujem razgovor o ZSO

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Saveta za strateške politike i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je danas da ne očekuje da će u Ohridu sporazum biti postpisan, ali da očekuje da se razgovara o mapi puta i o formiranju ZSO, koja je preduslov za dalje pregovore sa Srbijom.

Kaže da Srbija ima teme koje će kandidovati, kao što su status manastira i crkava, kulturno nasleđe, bezbednost Srba, vraćanje imovine koja je nezakonito oteta, a koje će, smatra on, biti implementirane u toj mapi puta, ukoliko se dođe do saglasnosti u potpunosti.

 

Za Tanjug je rekao da su na jučerašnjem sastanku sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom bile i stranke koje su deklarativno za Evropu, ali suštinski nisu.

"Narodna stranka nije stranka koja se zalaže sa evropske integracije, ona je takođe, po meni, sušta desnica, ali Lajčakov tim, odnosno tim iz evropske komisije, verovatno je mislio da može sa njima da se debatuje i da se razmene stavovi i mišljenja, i da se eventualno njima približi rešenje, dok za ovu ekstremnu desnicu mislim da ne postoji niko ko sa njima može da razgovara i da ih urazumi. Njima nije tema ni sporazum, ni Kosovo, ni bezbednost, njima je tema vlast. Oni su želeli po svaku cenu da budu ti odlučuju o perspektivama Srbije", istakao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima ako se to ikada desi, Srbija će onda ići u ponor iz kog će teško moći da se povrati.

Smatra važnim da građani shvate ovaj sporazum kao garanciju bezbednosti na KiM i da je to jedan mirovni sporazum bez koga će, kako kaže, biti mnogo teško da se održi stanje na tzv. Kosovu kakvo je sada.

Šutanovac je ocenio da je ministar privrede Rade Basta shvatio da srpska privreda bez EU nema nikakvu perspektivu, i dodao da svi ljudi koji se nalaze na odgovornim pozicijama lakše shvataju realno stanje nego obični građani, jer obični građani često dobijaju informacije koje nisu tačne i koje nisu potpune.