15. mart 2023 18:00

Dačić: Osuđujem najavu demonstracija, potrebno jedinstvo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: Osuđujem najavu demonstracija, potrebno jedinstvo

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, povodom predstojećih razgovora u Ohridu između delegacije Beograda i Prištine, da su teški dani pred Srbijom i da su zbog toga neophodni političko jedinstvo i stabilnost.

"Najoštrije osuđujem najavu određenih demonstracija, mislim da treba da se ponašamo suprotno, a to je da pokažemo koliko smo jaki, jer onoliko smo jaki koliko smo jedinstveni. Ako postoje neki problemi ili pukotine u srpskom nacionalnom pokretu, onda to naši neprijatelji mogu samo da iskoriste u njihovu korist", rekao je Dačić.

Dačić je primetio da su pojedine stranke omalovažavale Zajednicu srpskih opština dok je predsednik Aleksandar Vučić bio u Briselu, te podsetio da je upravo ZSO najveće dostignuće koje je postignuto posle Rezolucije 1244.

"Sam taj dogovor da bude formirana jedna srpska institucija na KiM je nešto što bi garantovalo opstanak i srpsku prisutnost na KiM", rekao je Dačić za Tanjug.

Na pitanje šta se može očekivati u Ohridu, sporazum ili dogovor o ZSO, Dačić je kazao da je i sam predsednik Vučić, a to je, kaže, ponovio i Miroslav Lajčak, da bez Zajednice srpskih opština sigurno nema napretka oko sporazuma.

"U svakom slučaju, svi u Evropi su svesni da ništa nije dogovoreno dok nije dogovoreno, odnosno dok se ne formira ZSO", rekao je Dačić.

Istakao je da samo omalovažavanje ZSO ide u korist "naših najvećih neprijatelja" jer, kako kaže, zna se da je Aljbin Kurti najveći protivnik formiranja te zajednice.

Povodom izjave ministra privrede Radeta Baste o tome da članovi vlade treba da se izjasne o uvođenju sankcija protiv Rusije, te da je on lično za to, Dačić je kazao da svako može da ima lične stavove, ali da oni ne bi trebalo da dovode u pitanje zajednički stav institucija države, odnosno u ovom slučaju Saveta za nacionalnu bezbednost.

Savet je, podseća Dačić, još pre godinu dana utvrdio stav, a to je da Srbija osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da, sa druge strane, nije uvela sankcije protiv Ruske federacije.

"Ako postoje neke inicijative o tome će se razgovarati na institucijama ove države. Što se tiče državne politike i politike SPS i JS, pošto je Rade Basta član JS, naša koalicija, a čuli ste i izjavu Dragana Markovića Palme, ostajemo pri podršci državnom kursu Srbije, Aleksandru Vučiću i Savetu za nacionalnu bezbednost", rekao je Dačić.