19. mart 2023 17:35

Vuk Velebit: Jučerašnji sastanak na Ohridu vođen da bi se obezbedio mir

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vuk Velebit: Jučerašnji sastanak na Ohridu vođen da bi se obezbedio mir

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Politikolog Vuk Velebit rekao je danas da je ključno za građane Srbije, da na jučerašnji sastanak na Ohridu gledaju kao na nešto što se radi zbog njih, da se to ne radi zbog Evropske Unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), već da bi se obezbedio mir budućim generacijama.

On je za Tanjug rekao da misli da će se održati još sastanaka, kao i da ovo nije završetak, niti krajnje rešenje problema statusa kako Srbija tretira Kosovo, kakvi će biti odnosi i kako će izgledati implementacija svega onoga što je juče dogovoreno.

 

"Skeptičan sam po pitanju kojom dinamikom će ići implementacija i da li će biti izazova u narednom periodu, ukoliko pogledate ceo ovaj proces koliko je dugo trajao, koliko je bio težak, koliko je bilo rundi dijaloga, koliko je bilo teško da dve strane sednu za sto i dogovaraju" rekao je Velebit.

Dodao je da nije siguran da će sve ići glatko u budućnosti i da će biti još dosta dijaloga koji će morati da se vodi oko svake tačke iz ovog implementacionog dela sporazuma.

On je istakao da za Kosovo ozbiljna pretnja može biti stopiranje fondova što Evropske unije, što SAD-a i velike količine novca koji na Kosovo dolazi kroz razne fondove i finansijsku pomoć.

"Mislim da je i Kurtiju nekoliko puta predočeno, sa kakvim posledicama će se (tzv.) Kosovo suočiti ukoliko ne bude konstruktivan partner u procesu, i to ne znači samo stopiranje finansijske pomoći, već znači i gubitak političke podrške jer ukoliko bi KiM izgubilo svoje saveznike kao što su neke evropske zemlje, ili kao što su SAD, to može da ima ozbiljne političke posledice", istakao je Velebit.

Sa druge strane Srbija se u ovom dosadašnjem procesu dokazala vrlo konstruktivnim i ozbiljnim partnerom, rekao je Velebit.

On je naglasio da je Kurti poslednjih godina govorio da neće pristati na formirnje Zajednice srpskih opština, niti bilo čega sličnog, ali da je juče na sastanku zbog pritiska sa kojim je bio suočen u poslednjem periodu, saglasio se da će to ipak morati da uradi.

 

"Ne razumem kritiku koja dolazi sa desnog dela opozicije, koji misle i veruju da ukoliko Srbija odbije ovaj sporazum i Francusko-Nemački predlog, da će se Kosovo reintegrisati u Srbiju, to je jedna velika zabluda" rekao je Velebit.

Srbija bira da zaštiti Srbe na tzv. Kosovu, a to je moguće samo učestvovanjem u ovom dijalogu, i sprovođenjem ovog sporazuma, ukoliko Srbija to odbije, to znači iseljavanje Srba, zaključio je Velebit.