20. mart 2023 11:48

Drecun: U Ohridu postignut napredak, izbegnute zamke evropskog predloga

Izvor: TANJUG

podeli vest

Drecun: U Ohridu postignut napredak, izbegnute zamke evropskog predloga

Foto: TANJUG/FILIP KRAINČANIĆ, arhiva

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je postizanjem plana implementacije u pregovorima Beograd i Prištine izbegnuta opasnost da Beograd na bilo koji način prizna lažnu državu Kosovo i da bude saglasan sa njenim članstvom u UN.

S druge strane, rekao je Drecun za TV Pink, izbegnuto je da Beograd bude proglašen krivcem za odbijanje plana i da prema Srbiji Zapad preduzme određene kaznene mere.

"Francusko-nemački predlog koji je kasnije preimenovan u evropski plan pun je zamki, jer je izlazio iz okvira statusne neutralnosti i tretirao je Kosovo kao državu. Tražio je od Srbije da se saglasi sa tim da svoju južnu pokrajinu tretira kao državu, kao međunarodni pravni subjekat i da se ne protivi njenom članstvo u međunarodnim organizacijama uključujući i UN. Takođe, tražilo se priznanje, u početku de fakto, a zatim i de jure", naveo je Drecun.

On je ocenio da na tim osnovama ne može da se postigne sporazum, a posebno ne da bude dugoročno održiv.

Ističe da je postojao i pritisak iz Prištine koja je odbijala formiranje ZSO i koja je insistirala da u sporazumu bude klauzula o obaveznom međusobnom priznanju.

"Kada se sve to sagleda, postignut je napredak u Ohridu, pre svega shvaćeno je da je potrebno da se formira instucionalni okvir za zaštitu srpskog naroda preko ZSO, ili kako je to u evopskom planu navedeno preko samouprave za Srbe, a s obzirom da je referenca na ranije postignutim sporazumima to je ZSO", konstatovao je Drecun.

Naglasio je da je Prištini sada znatno umanjena mogućnost da Srbiju drži kao taoca zbog svoje politike namernog blokiranja dijaloga kada je u pitanju napredak ka EU.

"To je sada odvojeno, ocenjivaće se zasebno napredak Beograda i Prištine", napomenuo je Drecun.

On je istakao da ne može da bude postignut sporazum na osnovu evropskog plana jer on predviđa tzv. Kosovo kao državu, što je za Srbiju neprihvaljtivo, kao i članstvo u UN, i zato je, kako je rekao, predsednik Aleksandar Vučić to odbio i jasno rekao da o tome ne može da se razgovara.

"Konačno je i na Zapadu shvaćeno da Beograd to neće prihvatiti, ali možemo da razgovaramo o drugim tačkama sporazuma, jer ga nismo odbili u potpunosti. O svemu ostalom može da se razgovara. Mi želimo dobre odnose sa Prištinom. Jesmo spremni za normalizaciju odnosa, ali postoje crvene linije", poručio je Drecun.

Dodao je da u planu implementacije nema Kosova kao nezavisne države, nema principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova.

Što se tiče redosleda budućih poteza, Drecun kaže da je sledeće sazivanje sastanka na vrhu gde bi obema stranama bio prezentovan Nacrt statuta ZSO koji je napravio srpski upravljački tim i da se oko njega postigne saglasnost.

"Taj Nacrt statuta napravljen je na osnovu ona 22 principa koji su dogovoreni 2015. i tu ne može da bude izmena", poručio je Drecun.