20. mart 2023 11:54

Orlić razgovarao sa premijerom Gruzije o KiM, EU integracijama i saradnji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Orlić razgovarao sa premijerom Gruzije o KiM, EU integracijama i saradnji

Foto: TANJUG/NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

TBILISI - Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednikom Vlade Gruzije Iraklijem Garibašvilijem koji je istakao da dve zemlje dele iste stavove i zajednički zastupaju i poštuju međunarodno javno pravo.

„Naša pozicija po pitanju tzv. Kosova je poznata i neće se menjati. U tom smislu, pružamo snažnu podršku Srbiji“, rekao je Garibašvili, na čemu je predsednik Skupštine zahvalio.

 

Orlić boravi u zvaničnoj poseti Gruziji, na poziv predsednika parlamenta te zemlje Šalve Papuašvilija, a sa premijerom je razgovorao o bilateralnim odnosima, intenziviranju sveukupne saradnje i evropskim integracijama, saopšteno je iz Skupštine.

Govoreći o evropskim integracijama dve zemlje, Orlić je poručio da, po tom pitanju, Gruzija može da računa na podršku Srbije.

Istakao je da je Srbija ostvarila napredak u praktično svim oblastima koje spadaju u vladavinu prava, kao i na usvajanje seta novih pravosudnih zakona, kojima se kompletira reforma u toj oblasti započeta promenom Ustava prošle godine.

Ipak, kako je dodao, pitanje evropskih integracija Srbije ostaje teško opterećeno dijalogom Beograda i Prištine.

„Svakodnevno smo suočeni sa jednostranim potezima Prištine, kao i drskim odbijanjem Aljbina Kurtija da konačno, nakon decenije čekanja, formira Zajednicu srpskih opština. Zahtevamo da potpisani sporazumi budu neodložno implementirani, te da se za naš narod na KiM osigura bezbednost, jer su ovo elementarni preduslovi za dalji dijalog“, rekao je predsednik Skupštine.