20. mart 2023 13:02

Milan Jovanović: Danas je dobijena jedna bitka, ali rat za slobodu medija još nije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milan Jovanović: Danas je dobijena jedna bitka, ali rat za slobodu medija još nije

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Novinar "Žig info" Milan Jovanović, čiju su imovinu zapalili danas osuđeni po nalogu bivšeg predsednika opšine Grocka Dragoljuba Simonovića, rekao je da je danas dobijena jedna bitka, ali rat za slobodu medija još nije.

Jovanović se novinarima ispred Palate pravde zahvalio svim medijima na podršci tokom "maratonskog" suđenja, dodajući da je danas poseban dan i da na mlađima ostaje da se izbore za svoju slobodu da pišu, rade i misle svojom glavom.

 

"Očekujem da ova presuda bude poučna za sve one kriminace koji su ušli u svet politike i da novinari mogu sutra slobodnije da rade svoj posao", poručio je Jovanović.

Tužilac koji je postupao u ovom predmetu Predrag Milovanović kazao je novinarima da je kao tužilac zadovoljan, ali kao profesionalac nije jer je tražio strože kazne zatvora za okrivljene.

Dodao je da su izrečene kazne svakako strože od prvih prvostepenih kazni koje je izrekao ovaj sud, dodajući da se sudija koji je doneo današnju presudu rukovodio nalogom Apelacionog suda i u postupku je ispravio nedostatke koji su postojali u prethodnom postupku.

"Sad su sve moje nade i očekivanja usmerene ka Apelacionom sudu u Beogradu, nadam se da će taj sud doneti jedinu pravičnu odluku, a to je da ovaj postupak bude okončan pravosnažnom osuđujućom presudom za sve okrivljene", rekao je Milovanović

Drugi osnovni sud u Beogradu danas je osudio Simonovića na kaznu zatvora od pet godina zbog podstrekavanja ostalih okrivljenih da zapale kuću Jovanoviću kao vid opomene da prestane da piše o njemu.

Drugoogptuženi Vladimir Mihailović je osuđen na kaznu zatvora od četiri godine, trećeoptuženi Igor Novaković na kaznu zatvora od tri i po godine.

Aleksandar Marinković koji se nalazi u bekstvu je kao ditektni izvršilac osuđen na kaznu zatvora od četiri i po godine.