20. mart 2023 13:08

Orlić i predsednik Parlamenta Gruzije potvrdili međusobnu podršku EU integracijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Orlić i predsednik Parlamenta Gruzije potvrdili međusobnu podršku EU integracijama

Foto: TANJUG/NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

TBILISI - Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, u okviru zvanične posete Tbilisiju, razgovarao je danas sa predsednikom Parlamenta Gruzije Šalvom Papuašvilijem, a sagovornici su potvrdili međusobnu podršku po pitanju evropskih integracija dveju zemalja i spremnost da, po tom pitanju, intenzivno sarađuju i razmenjuju iskustva.

Sastanku su prisustvovali i predsednica Odbora za evropske integracije Makom Botčoršvili i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Srbijom Iraklij Mezurnišvili.

Kako je saopštila Skupština Srbije, sagovornici su potvrdili dobre i tradicionalno prijateljske odnose Srbije i Gruzije, bazirane na istorijskoj, kulturnoj i verskoj povezanosti dva naroda, kao i na principijelnom stavu o uzajamnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta dve države. Orlić je zahvalio na čvrstoj poziciji Gruzije po pitanju nepriznavanja tzv. Kosova i podršci kada je reč o pokušajima da postane članica međunarodnih organizacija.

Tokom sastanaka je izražena spremnost za unapređenje saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, posebno na ekonomskom planu, kao i zainteresovanost za intenziviranje političkog dijaloga.

Takođe, iskazano je zadovoljstvo dosadašnjom parlamentarnom saradnjom, u skladu sa Spozumom o partnerstv koja su parlamenti dveju zemalja potpisali 2019. godine, a prvenstveno dinamikom susreta na najvišem nivou.

Orlić je sagovornike u Parlamentu Gruzije detaljno informisao o aktuelnoj situaciji na KiM i o stavu da, za Beograd, pitanja od najvećeg značaja ostaju formiranje ZSO, bezbednost Srba na KiM i poštovanje osnovnih ljudskih prava našeg naroda, koja, kako se navodi, Priština i Aljbin Kurti lično, svakodnevno i brutalno krše.

„Beograd nastavlja da sprovodi državnu politiku mira i stabilnosti za sve. . Upravo je ta politika, oko koje stojimo jedinstveno, prethodnih godina omogućila da Srbija zabeleži istorijske uspehe i rezultate u brojnim oblastima, na prvom mestu u ekonomiji, infrastrukturi“, poručio je Orlić.