21. mart 2023 14:06

Igor Mirović: Značajne investicije doprineće ekonomskom razvoju i kvalitetu života

Izvor: TANJUG

podeli vest

Igor Mirović: Značajne investicije doprineće ekonomskom razvoju i kvalitetu života

Foto: Tanjug/video

NOVI SAD – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas predstavnicima lokalnih samouprava ugovore za finansiranje i sufinansiranje 47 kapitalnih projekata na teritoriji 36 lokalnih samouprava.

Prema njegovim rečima, AP Vojvodina će putem Uprave za kapitalna ulaganja za ove projekte izdvojiti šest milijardi dinara, u više oblasti.

 

"Novac smo izdvojili sa ciljem da pokrenemo kao i ranijih godina značajne investicije koje će pre svega doprineti lokalnom ekonomskom razvoju, ali i doprineti u svim sferama života i rada na boljem i kvalitetnijem životu stanovnika Vojvodine," istakao je Mirović.

Ove godine značajna sredstva biće uložena u zdravstvo i zdravstvenu zaštitu, a predsednik opštine Titel Dragan Božić ističe da će ta opština dobiti novu ambulantu.

 

"Opština Titel ima dva projekta, jedan je rekonstrukcija ulica, odnosno nastavak od prošle godine u vrednosti od 100 miliona dinara, gde opština Titel učestvuje sa 20 miliona sopstvenih sredstava. Sledeći projekat je rekonstrukcija ambulante u Šajkasu. Dobićemo jednu potpuno rekonstruisanu ambulantu na radost svih iz mesta Šajkaš i svih onih koji to koriste, a to je negde preko 6000 stanovnika – dodaje Đokić.

Za lokalni regionalni razvoj obezbeđeno je milijardu i 69 miliona dinara, a očekuje se nastavak projekata u Šidu, Apatinu, Vršcu, Bečeju i Topoli, kao i novi projekti u Bačkoj Palanci i Srbobranu. Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković kaže da će završetak radova značajno olakšati putovanje svim stanovnicima Sombora, i brži dolazak u opštinu Apatin.

 

"Ukupna investicija iznosi 315 miliona i radi se u dužini lokalnog puta od 5.32km. Prošle godine je završena ista ovakva deonica na teritoriji opštine Apatin, a grad Sombor i opština Apatin dobijaju kompletno jednu novu saobraćajnicu, u dužini od 10.6km čime će svakako u značajnoj meri biti smanjeno putovanje stanovnicima i Bačkog Monoštora i Kupusine. Ovo je veoma značajna saobraćajnica i za stanovnike Apatina s obzirom na to da će im skratiti deonicu do graničnog prelaza Bački Breg sa Republikom Mađarskom, a svakako i stanovnicima Sombora i naseljenih mesta omogućiti još brzi dolazak u Apatin," rekao je Ratković.

Prednost je data saobraćajnoj infrastrukturi za koju je opredeljeno tri milijarde dinara, a 26 gradova i opština očekuje realizacija novih i rekonstrukcija postojećih saobraćajnica, uključujući i biciklističke staze.

 

Predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić kaže da će dobijena sredstva biti namenjena za rekonstrukciju ulica u više naseljenih mesta na teritoriji opštine Pećinci.

"Iznos ugovora je 100 miliona dinara, ali moram da napomenem i da je opština Pećinci izdvojila 40 miliona dinara. To su ulice koje su trenutno najlošije i koje ćemo dovesti u pravo stanje," podvukao je Đokić.

Sredstva su opredeljena i za realizovanje projekata u oblasti vodosnabdevanja i sporta, a očekuju se i nove investicije koje nisu obuhvaćene ovim konkursom poput prečistača u Vrdniku i izgradnji nove osnovne škole u Novom Sadu.