24. mart 2023 11:52

Edin Đerlek: Kreiranje regionalne razvojne politike je naš prioritetni cilj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Edin Đerlek: Kreiranje regionalne razvojne politike je naš prioritetni cilj

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

NOVI SAD - Ministar bez portfelja zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek otvorio je prvi Forum o regionalnom razvoju Vojvodine koji bi trebalo da doprinese unapređenju politike regionalnog razvoja i postizanju boljih rezultata u toj oblasti.

Prema njegovim rečima, za unapređenje područja koji ne prate razvoj države potrebno je u fokus staviti oblasti nove regionalne politike: transfer tehnologije, inovacije, prekvalifikacije i otvaranje novih radnih mesta kroz podršku privredi i privlačenje investicija.

"I dalje imamo ogromne disparitete, negativne demografske trendove koje moramo da rešavamo. Danas ću govoriti o novim merama koje ću uspostaviti. Pre svega tu mislim na strateške i razvojne dokumente koji imaju za cilj da smanje ove disparitete. Ne možemo dozvoliti da se samo Beograd razvija, mi imamo Srbiju veoma bogatu sa svim svojim resursima i potencijalima i na tome ćemo raditi", rekao je Đerlek.

Forum je organizovao Konzorcijum pet Regionalnih razvojnih agencija Vojvodine - ,,Banat”, ,,Bačka”, ,,Srem”, ,,Panonreg” i ,,Južni Banat”.

Menadzer projekta Razvojne agencije ,,Banat” Radomir Topalov ističe da je težnja ovog skupa okupljanje svih učesnika u procesu regionalnog razvoja u postizanju boljih i jačih zajednica.

"Realizovali smo ovu ideju sa namerom da podstaknemo i motivišemo dodatne aktivnosti koje doprinose regionalnom razvoju. Neke od ovih agencija postoje već više od 20 godina na području Republike Srbije i kao takve mislim da su kredibilan partner i javnom i privatnom sektoru", podvlači Topalov.

Na Forumu su u fokusu tri oblasti - ekonomski razvoj, životna sredina i institucionalni razvoj.

Pokrajinski sekretar za regionalni i međuregionalni razvoj Aleksandar Sofić izjavio je da je na poslednjoj sednici usvojen plan rada Autonomne Pokrajine Vojvodine do 2030. godine.

"U tom dokumentu smo definisali šta je vizija severne srpske pokrajine, definisali smo ciljeve i mere kako da se ostvare svi ti pravci razvoja koji će doprineti ravnomernom regionalnom razvoju u narednom periodu", rekao je Sofić.

Planirano je unapređenje i ojačavanje kapaciteta Regionalnih razvojnih agencija, kao i olakšano finansiranje projekata koje će povezati sve aktere regionalnog razvoja, od lokalnih samouprava do republičke vlasti.