24. mart 2023 16:10

Novi Sad: Ćurčić i Đurić položili vence na spomen-obeležje stradalima u NATO agresiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Novi Sad: Ćurčić i Đurić položili vence na spomen-obeležje stradalima u NATO agresiji

Foto: TANJUG/VLADIMIR ZUBAC

BEOGRAD - Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić položio je, u ime Vlade AP Vojvodine, u kasarni "Jugovićevo", venac na spomen-obeležje stradalima u NATO agresiji na SRJ, koja je počela 24. marta 1999. godine i trajala je 78 dana.

U kasarni "Jugovićevo" danas je povodom obeležavanja 24. marta – Dana sećanja na stradale u NATO agresiji – održan komemorativni skup jedinica iz Garnizona Novi Sad, a skupu je prisustvovao i gradonačlenik Novog Sada Miloš Đurić.

Ćurčić je podsetio da je na današnji dan pre tačno 24 godine, nešto pre 20 časova, NATO alijansa, do tada neviđena vojna sila, napala Saveznu Republiku Jugoslaviju.

"Šteta koju je naša zemlja tada pretrpela bila je ogromna. U napadima je poginulo između 1.500 i 2.000 ljudi, a 6.000 je ranjeno“, rekao je Ćurčić i dodao da je na našu zemlju palo 25.000 tona eksploziva, porušeno je šest stotina mostova, 300 škola i preko 1.500 civilnih objekata.

"Napad na našu državu je bio neselektivan i otvoren. U ime svih onih koji su dali živote za slobodu ove države – onih koji su se borili i onih koji su nevino stradali – naša je obeveza i obaveza svih budućih generacija da im odamo počast na današnji dan, da se toga stalno sećamo i da ih nikada ne zaboravimo“, poručio je Ćurčić.

Gradonačelnik Novog Sada naglasio je da je 24. mart 1999. godine jedan od najtežih dana kako u istoriji Srbije, tako i grada Novog Sada.

Đurić je podsetio na to da su tada u Novom Sadu srušena sva tri mosta, sravnjena je sa zemljom zgrada Televizije Novi Sad, više od 10 puta gađana je Rafinerija, bilo je mnogo civilnih i vojnih žrtava.

"Nikada ne treba da zaboravimo šta nam je učinjeno u tih 78 dana. Ne treba da zaboravimo na sve žrtve Novosađana i na sve žrtve celokupne naše države. Ne treba da zaboravimo na materijalnu štetu nastalu tokom NATO agresije", poručio je gradonačelnih Ćurić.

Komandant Prve brigade kopnene vojske brigadni general Zoran Nasković, ponovio je da ne smemo da zaboravimo nepravdu i stradanja koja su se desila u tih 78 dana, pre gotovo dve i po decenije.

"Važno je da ne zaboravimo naše poginule saborce i sve građane naše zemlje koji su dali život za slobodu", naveo je general Nasković i dodao da je Vojska SRJ tada opravdala poverenje svojih građana, a da Vojska Srbije opravdava poverenje danas.

Pored Garnizona Novi Sad, vence na spomen-obeležje položile su delegacije Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, Južnobačkog upravnog okruga, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, ORVS Grada Novog Sada, SUBNOR-a Novog Sada, udruženja ratnih veterana i vojnih penzionera kao i porodica poginulih pripadnika Vojske Srbije.