26. mart 2023 22:06

Izabrana dva kandidata za VSS i jedan za VST

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izabrana dva kandidata za VSS i jedan za VST

Foto: Shutterstock.com/Salivanchuk Semen, ilustracija

BEOGRAD - U Narodnoj slupštini Srbije danas je na sednici Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu izabrano još dva kandidata iz reda istaknutih pravnika za Visoki savet sudstva i jedan za Visoki savet tužilaštva.

Na današnjoj sednici iz reda istaknutih pravnika za kandidate VS S izabrani su Nataša Delić i Žikica Dronjak, dok je kao kandidat za VST izabran Dušan Purić.

Odbor je na prethodnoj sednici izabrao šest i sedam kandidata, obzirom da je Skupštini potrebno da predlože po osam kandidata za VS S i VST.

Sednicu je vodio predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Vladimir Đukanović.

Kandidati koji su dobili 12 ili više glasova, odnosno koji su izglasani dvotrećinskom većinom na prethodnoj sednici za VS S su Jelena Vučković, Nikola Bodiroga, Marina Grbić, Rastko Brajkoović, Aleksandar Popović i Srđan Stefanović.

Takođe na prethodnoj sednici su kao kandidati za VST prošli Miroslav Diorđević, Predrag Ćetković, Vesna Luković, Vladimir Simić, Nenad Tešić, Jelena Glušica i Bojan Petrović.

Javno slušanje ovog Odbora zakazano je za sledeću subotu 1. aprila, kada će svih 16 kandidata da se predstave i odgovaraju na pitanja predstavnicima opšte i stručne javnosti.

Odbor će predložiti Narodnoj skupštini po osam kandidata za Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva od kojih će Narodna skupština dvotrećinskom većinom birati po četiri istaknuta pravnika za ova dva pravosudna organa.

Novim pravosudnim zakonima je propisano da će VS S činiti četiri istaknuta pravnika, šest izbornih članova iz reda sudija, kao i predsednik Kasacionog suda, a članovi će između sebe birati presedavanućeg.

Sa druge strane članovi VST će pored ministra pravde, biti vrhovni javni tužilac, pet tužilaca koje biraju javna tužilaštva i četiri istaknuta pravnika, a vrhovni tužilac će biti i predsednik VST.