27. mart 2023 08:39

Grčka ostaje kod nepriznavanja tzv. Kosova, podržava sporazume u Briselu i Ohridu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grčka ostaje kod nepriznavanja tzv. Kosova, podržava sporazume u Briselu i Ohridu

Foto: Shutterstock.com/Milan Adzic, ilustracija

BEOGRAD - Stav Grčke po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova ostaje isti, a podržava sporazume dve strane koji vode normalizaciji odnosa, poručila je predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu, koja danas stiže u zvaničnu posetu Beogradu.

Za list Politika objasnila je da je Grčka verna svojoj politici na Zapadnom Balkanu i sledi pragmatičan i konstruktivan pristup u odnosu na tzv. Kosovo, koji ima za cilj jačanje stabilnosti i sigurnosti.

Grčka predsednica je istakla da takav pristup ima za cilj i sveukupni pomak ka EU integracijama celog regiona, što je ocenila kao strateški cilj.

"Stav Grčke o Kosovu ostaje nepromenjen. Naša konstruktivna politika prema Kosovu je u skladu sa tom pozicijom, promoviše razvoj i jača stabilnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu", rekla je ona.

Predsednica Grčke pozdravila je napredak koji je postignut na dva sastanka Beograda i Prištine u Briselu i Ohridu sa sporazumom i implementacionim aneksom.

"Grčka je spremna da podrži i Beograd i Prištinu na putu normalizacije njihovih odnosa i da doprinese međunarodnim naporima za unapređenje bezbednost, stabilnosti i prosperiteta naroda u regionu", rekla je Sakelaropulu.