28. mart 2023 14:44

Delegacija nemačke pokrajine Hesena posetila Skupštinu AP Vojvodine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Delegacija nemačke pokrajine Hesena posetila Skupštinu AP Vojvodine

Foto: Shutterstock.com/BalkansCat, ilujstracija

NOVI SAD - Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica i ministarka za savezne i evropske poslove nemačke pokrajine Hesen Lucija Putrih, ragovarali su danas o osnaživanju parlamentarne saradnje AP Vojvodine i Hesena, kao i o radu i specifičnostima pokrajinskog parlamenta.

Zobenica je upoznao ministarku Putrih sa osobenostima Vojvodine kao multinacionalne i višejezične pokrajine, ističući da je Skupština AP Vojvodine najmnogojezičniji parlament nakon Evropskog parlamenta, te da Vojvodinu odlikuje izuzetno visok nivo ostvarenih prava nacionalnih manjina.

"Ono što odlikuje i državnu i pokrajinsku politiku jeste zalaganje za ekonomski napredak i društvenu stabilnost. Društvenu stabilnost ostvarujemo visokim stepenom demokratije i međusobnog uvažavanja. Po pitanju ekonomske stabilnosti, Vojvodina ide u dobrom smeru, imamo veliki broj stranih investicija od kojih su mnoge upravo nemačke. Ti investitori nose najbolje utiske odavde, a zapošljavaju, pogotovo u IT sektoru, visoko obrazovan i stručan kadar. Na taj način, investitori su zadovoljni a mi uspevamo da zadržimo mlade i obrazovane ljude u našoj državi", rekao je Zobenica.

Ministarka Putrih ocenila je da pokrajinski parlament može da posluži kao primer dobre prakse kada je reč o višejezičnosti i ostvarivanju prava nacionalnih zajednica.

Ona je podsetila na to da su parlamenti Vojvodine i Hesena 2012. godine potpisali zajedničku Izjavu o parlamentarnoj saradnji i izrazila želju da se ta saradnja u narednom periodu obnovi i konkretizuje.

Ministarka je prihvatila poziv Zobenice da pokrajina Hesen učestvuje u Regionalnom poslovnom forumu, koji Vojvodina svake jeseni organizuje u Novom Sadu, u saradnji sa Skupštinom evropskih regija (AER).

U delegaciji Hesena, pored ministarke Putrih bili su i poslanici u parlamentu Hesena, koji su i članovi skupštinskog Odbora za Evropu.