9. decembar 2022 13:31

Milovan Božinović: Upadi na sever pritisak da se prihvati francusko-nemački plan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milovan Božinović: Upadi na sever pritisak da se prihvati francusko-nemački plan

Foto: TANJUG/IVAN RADULOVIĆ

BEOGRAD - Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Milovan Božinović, ocenio je danas da je upad kosovskih specijalnih jedinica na sever KiM sinhronizovana poruka Beogradu da mora da prihvati ono što je za Srbiju neprihvatljivo - francusko-nemački plan.

U izjavi za Tanjug, Božinović je rekao da je to vrsta nasilja Zapada, koji radi sinhronizovano sa Prištinom, i poruka za kosovske Srbe da moraju da se dogovore sa Prištinom, a ne sa Beogradom.

On naglašava da je očigledno da pored Nemačke i Francuske, iza tog plana stoji i briselska administracija i SAD, a da u njemu, iako se tvrdi da je nov, ništa se nije promelo u stvarima koje su nama bitne, a to je priznanje Kosova i njegovo članstvo u UN.

Božinović ističe da to što je prema tom planu predviđeno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) ne znači mnogo, jer tek treba da se vidi šta je ZSO po tom planu.

On naglašava da ima mesta za poboljšanje francusko-nemačkog plana, ali da pregovori već dugo traju, a ne donose vidljive rezultate.

"Obećano je više sredstava, ali to je nešto što je prateći element takvih dokumenata. Što se tiče priznanja, od toga nema ništa jer mi to naprosto ne možemo uraditi. Takođe, za nas je neprihvatljivo da omogućimo Kosovu da ulazi u u međunarodne organizacije i UN", ističe Božović.

Što se tiče članstva u UN, dodaje, to je nešto što Kosovo može da sačeka, jer nije ništa hitno i nužno.

"Sada je konflikt još svež, a duhovi uznemireni, narod je uznemiren kao što vidimo ovih dana, i sa takvom odlukom može da se sačeka. Sem toga, obećano je da će se sačekati sa tom odlukom, ali zapadne zemlje koje nam nisu evidentno naklonjene traže da to bude odmah", poručuje bivši ambasador.

On smatra da o eventualnom članstvu Kosova u UN treba da odlučuju neke buduće generacije, a da čitav pregovarački proces treba da se vrati u načelo koje je postojalo pre 20 godina, odmah posle NATO intervencije, a to je da se prvo obezbede standardi života tih zajednica na Kosovu, da te zajednice budu sposobne međusobno da komuniciraju i popravljaju sebi život, pa da se onda razgovara o statusu.

"Ne postoji nijedan realni prioritet Kosova koji se ne bi ostvario i bez formalnog članstva u UN. Sve to može da funkcioniše. Traži se način da se Srbiji stane na žulj. To je politika koja neće popraviti život ljudi na Kosovu", poručuje Božović.

Insistiranje da se odluči o članstvu Kosova u UN u haotičnoj situaciji u kojoj se južna pokrajina nalazi, on vidi kao političku provokaciju koju Srbija, s obzirom na konstruktivno ponašanje svih ovih godina, nije zaslužila.

Na molbu da prokomentariše to što je specijalni nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio da je mora da se formira ZSO, bivši ambasador u toj zemlji, odgovorio je da ima rezervu prema Saracinu, čak i kada priča stvari koje nam na prvi pogled dobro zvuče.

Navodi da je Saracin to rekao, jer je ZSO obaveza i to nepobitna.

"Prvi princip međunarodnih odnosa je da se ugovori moraju poštovati i tu vrdanja više nema. Ostaje da se vidi ko šta podrazumeva pod ZSO, koja je Srbima veoma važna. Saracin, koji nije naivan i nije nama naklonjen, može da kaže da to mora da bude po kosovskom ustavu, onda ćemo imati razloga da budemo nezadovoljni", kazao je Božinović.

Dodaje da je sve je podložno promenama, da su pregovarači pod pritiscima, ali da je ZSO onaj uslov koji u potpunosti mora da se ispoštuje i bez njega Srbija ne može.

"Taj problem mora se rešavati u paketu. Mora se prethodno videti šta je ZSO, da li je to ono što Srbi očekuju i što su dobili Briselskim sporazumom, ili je to neka ispražnjena forma gde je još samo ime ostalo", poručuje Božinović.

Takođe, kaže, postavlja se pitanje da li je osnivanje ZSO preduslov da se onda pređe u teže razgovore kao što je članstvo Kosova u UN ili kao što se sada dogodilo, da je ZSO moguća samo ako prihvatimo francusko-nemački sporazum.

On podseća da je ZSO trebalo je da to bude uslov, a sada će sada biti posledica.

Božinović upozorava da je politika nove nemačke vlade mnogo tvrđa i nama nenaklonjenija.

"Tu politiku sad vode zeleni. Oni su partija sklona ekstremnim stavovima i ponašanju. Oni su već sada Nemačkoj naneli prilične štete koje će se narednih godina jasnije videti. Nemilosrdno seku sve veze Nemačke sa Rusijom, što će stvoriti velike probleme svima, ne samo Nemačkoj. Mi imamo razloga da budemo oprezni kada je u pitanju politika zelenih i ministarke, i tek ćemo videti na šta će to da izađe", zaključuje Božinović.