29. mart 2023 15:13

Tončev: Za nedovoljno razvijene opštine državna pomoć od 245 miliona dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tončev: Za nedovoljno razvijene opštine državna pomoć od 245 miliona dinara

Foto: TANJUG/SAŠA KITANOVIĆ

NIŠ - Ministar za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev potpisao je danas u Nišu ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za Program podrške unapređenja razvoja izrazito nedovoljno razvijenih opština u iznosu od 245 miliona dinara.

"Kao što sam više puta istakao, i kao ministar u Vladi Srbije, i kao čovek, borim se za što više mogućnosti i maksimalno razumevanje kolega iz drugih ministarstava jer verujem da je neophodna međuresorna saradnja za najbolji rezultat. Budno pratim potrebe nerazvijenih područja i zato sam znao da opštine vredno pripremaju projekte, da su motivisane da naprave promene jer imaju kvalitetnu podršku mog Kabineta", istakao je Tončev, navodi se u saopštenju.

 

On je objasnio da je pozvao predsednike lokalnih samouprava da budu proaktivni, da šalju predloge i ideje za unapređenje funkcionalnosti života ljudi i da je saradnja sa predsednicima ovih opština je na veoma visokom nivou.

"Potpisivanjem ugovora samo osigurali dodatnu energiju i volju za sigurne promene koje će direktno uticati na poboljšanje kvaliteta života građana i to za oblast rekonstrukcije i adaptaciju objekata, ulica i puteva i trotoara, nabavku vozila i opreme za održavanja komunalne infrastrukture, rekonstrukciju i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, bezbednosti u zoni škole, izgradnje zgrade sa stanovima za mlade bračne parove i još mnogo toga" rekao je Tončev.

Dodao je da je ovo nastavak važne, ali uporne borbe, ka ispunjenju cilja da jedna po jedna opština iz statusa nedovoljno razvijenih pređe u viši stepen razvijenosti.

Događaju je prisustvovala i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je pohvalila napore Kabineta ministra Tončeva i istakla segmente u kojima Kabinet može dodatno da pomogne opštinama iz Nišavskog okruga.

Kabinet za razvoj nedovoljno razvijenih opština treću godinu zaredom organizuje javni poziv za jedinice lokalne samouprave iz četvrte kategorije kako bi osigurao kontinuitet u napretku.

Na Javni konkurs se prijavilo svih 44 izrazito nedovoljno razvijenih opština sa 130 projekata, a sredstva za realizaciju projekata dobilo je 38 nedovoljno razvijene opštine i to za oblasti unapređenja lokalne komunalne infrastrukture i aktivnosti preduzimanja mera u cilju smanjenja siromaštva.