29. mart 2023 16:20

Kristofer Hil u poseti Pčinjskom okrugu: Ohridski sporazum imaće pozitivne efekte na ceo Balkan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kristofer Hil u poseti Pčinjskom okrugu: Ohridski sporazum imaće pozitivne efekte na ceo Balkan

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

VRANJE - Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas, tokom posete Vranju, da veruje da će Ohridski sporazum imati pozitivan efekat na ceo Balkan.

"Možda je to prerano reći. Nadam se da će Ohridski sporazum ostati zabeležen u istoriji. S jedne strane kao tačka od koje je krenula normalizacija odnosa Beograda i Prištine i učinila da granice spajaju ljude, a ne i da ih dele. Isto tako, da će to biti prekretnica od koje smo krenuli da se bavimo privrednim pitanjima na prvom mestu i ekonomskom saradnjom", poručio je Hil.

"Treba reći da taj sporazum prebacuje odgovornost na sve nas da se potprudimo da kroz ekonomski razvoj pomognemo da ovaj region jača i napreduje. Sve države i stanovnici Zapadnog Balkana moraju se potruditi da se region međusobnom saradnjom približi EU, a to nije politički nego prvenstveno ekonomski zadatak", poručio je Hil.

SAD žele da pomognu Vranju i Pčinjskom okrugu

Kristofer Hil razgovarao je danas u Vranju sa gradonačelnikom tog grada Slobodanom Milenkovićem u okviru posete jugu Srbije i rekao da su SAD zainteresovane za taj region i da će učiniti sve da poboljšaju saradnju sa njim.

"Ono što kao Amerikanac mogu da kažem je da će se Amerika potruditi da pomogne da mladi ljudi ostanu ovde, u ovom regionu. Već sada za to postoje velike mogućnosti. Postoji dobra pokrivenost internetom, dobra infrastruktura, radi se na unapređenju položaja mladih, ali moramo se i dalje usmeravati ka tome da izgradimo bolje ekonomsko okruženje koje će ih ohrabriti da ostanu ovde", rekao je Hil. Svi mi, dodao je, želimo najbolju budućnost za našu decu, ali prevashodno želimo da oni imaju dobre uslove bliže nama, jer, kako je rekao, želimo da vidimo decu svoje dece.

"Svi moramo da radimo na tome da se ekonomija popravi i da otvaramo radna mesta koja su mladima privlačna da bi ostala. Na kraju hoću da naglasim da smo zainteresovani za čitav region, a Vranje je ključni grad u ovom regionu, tako da ću imati mnogo tema za razmišljanje, kao i mnogo toga da uradim kada se vratim u Beograd", poručio je Hil. Hil je zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i izrazio zadovoljstvo što je bio u poseti Vranju, kao izuzetno lepom i istorijskom gradu Srbije.