6. april 2023 19:01

Overena konačna lista birača za vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Overena konačna lista birača za vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM

Foto: Shutterstock.com/FREEPIK2, ilustracija

PRIŠTINA - Centralna izborna komisija u Prištini overila je konačnu listu birača za vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

Lista sadrži 45.095 imena birača, što je, kako su saopštili, za oko 1.300 birača više nego na izborima održanim 2021. godine.

CIK je odobrila i sadržaj i dizajn glasačkih listića.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), samo je dvoje Srba, kandidata za gradonačelnika, i to u Leposaviću lider Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović, dok je u Zvečanu nezavisna kandidatkinja Slađana Pantović.

U Zubinom Potoku kandidati za gradonačelnika su predstavnici albanskih partija, Demokratske partije Kosova i Pokreta Samoopredeljenje lidera Aljbina Kurtija, dok je u Severnoj Mitrovici, osim predstavnika ove dve partije, u trci za gradonačelnika i predstavnik Mitrovačke građanske inicijative.

Srpska lista neće učestvovati na lokalnim izborima koji su zakazani 23. aprila zbog, kako su nekoliko puta saopštili, neispunjenih uslova zbog kojih su napustili prištinske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje pripadnika Specijalne policije sa severa Kosova.

Danas je prištinski premijer Aljbin Kurti potvrdio da njegova vlada blisko sarađuje sa Centralnom izbornom komisijom, da su izvršene sve neophodne prireme i da će, po njegovim rečima, svako ko pokuša da spreči demokratsku volju građana, odgovarati pred zakonom.